Sziliplaszt Kft.

2019.11.28. 11:24

Több millió cipőtalp készült már Békéscsabán

Közel egymillió pár cipőtalp kerül ki évente egy, idén immár harminc éve működő békéscsabai társaság gyártóegységéből. A Sziliplaszt Kft.-nél előállított termékek nagyrésze a külföldi piacokon hasznosul. A cipőtalpak előállításához szükséges szerszámokat a cég saját gyártmányfejlesztő és szerszámkészítő műhelyében tervezi, illetve munkálja meg.

Balázs Anett

Egy korábbi cikkünkben a gyomaendrődi Turul cipőgyárat mutattuk be, amely az egyik, legfőképp klumpáiról ismert kényelmi cipőt forgalmazó vállalatnak készít lábbeliket, kiszolgálva ezzel a hazai piacot. Kiderült, a náluk készülő cipőkhöz szintén a megyében, egész pontosan a Békéscsabán működő Sziliplaszt Kft.-nél állítják elő a talpakat.

A cipőtalpakból először prototípus készül, ezt a megrendelő teszteli, és ha minden rendben, kezdődhet a sorozatgyártás

Az egyszemélyes céget, amelynek a műanyag-feldolgozás a profilja, Horváth Károly 1989-ben alapította. A gyártás mindössze egy kisebb garázsból indult. A folyamatos fejlődésre való törekvésnek, valamint a minőségi és technológiai fejlesztéseknek köszönhetően az évtizedek alatt mára mintegy 6500 négyzetméteren, 50 munkavállalóval végzik tevékenységüket. A cégalapító halála után – 15 évvel ezelőtt – lánya, Horváth Erzsébet ült az ügyvezetői székbe.

– Mindig is a műanyag-feldolgozás volt a fő profilunk. Először fésűket, poharakat, kisebb alkatrészeket, valamint cipőtalpat gyártottunk. Utóbbi végül fő tevékenységünkké nőtte ki magát. Az évek során a technológiánk folyamatosan bővült. Támogatva a műanyagipari munkánkat saját fémmegmunkáló és prototípus-készítő részleget hoztunk létre, ami azt jelenti, hogy az általunk előállított termékekhez cégünk készíti el a szerszámokat, illetve döntő többségben a modellfejlesztés is nálunk valósul meg – fejtette ki Horváth Erzsébet. Hozzátette, az országban egyedüli magyar tulajdonú vállalatként hosszú évekig kizárólagos beszállítói voltak a belföldi cipőiparnak. A 2000-es évek elejétől az olcsóbb kínai, lengyel import miatt szűkült a hazai piac, viszont ezzel párhuzamosan nőtt a minőségi termékek iránti külföldi kereslet, ami mára közel 80 százalékos németországi exportértékesítésben érezteti hatását.

A megrendelők esetenként konkrét fejlesztési elképzelésekkel érkeznek a békéscsabai céghez, de az is előfordul, hogy az új modell közös elképzelések alapján valósul meg. Ebben nyújt támaszt a társaság tervező-, fejlesztőrészlege, ahol számítógépes rendszer segítségével alkotják meg a cipőtalpakat, melyből először prototípus készül. A modellt a megrendelő többek között járáspróbán teszteli. Ennek folyamata akár évekig is tarthat.

Fotók: Kiss Zoltán

A cég beruházásai telephelybővítésre és gépbeszerzésre irányulnak. Jelenleg megújuló energia rendszer kiépítésével igyekeznek költséghatékonyabbá és környezettudatosabbá tenni a gyártási folyamatokat. Ezenfelül a profilbővítés is egyre hangsúlyosabb a cég életében, hiszen gyakran vesznek részt egyéb műszaki szerszámok tervezésében és kivitelezésében, valamint szolgáltatásaikat az utóbbi évben műanyag-feldolgozó egységek komplett szervizelésével szélesítették ki.

– Igyekszünk egy olyan szellemiséget képviselni a gyártói piacon, ami eltér egy átlagos vállalkozástól. A kollégáinkhoz fűződő viszonyunk, a megbecsülésük mindig is kiemelt volt a cégünk életében. Munkatársaink nélkül – akik közül többen csaknem harminc éve velünk vannak – nem jutottunk volna ide, ahol most tartunk – hangsúlyozta Horváth Erzsébet.

A legfontosabb a kényelem

Horváth Erzsébet elmondta, annak köszönhetően, hogy a cipőtalpak előállításához szükséges szerszámokat saját gyártmányfejlesztő és szerszámkészítő műhelyükben tervezik, illetve munkálják meg, a cég megerősíthette piaci helyzetét.

– Ez egy versenyelőny, hiszen a szerszámgyártás bonyolult és költséges folyamat, de ha ezt saját magunk, házon belül oldjuk meg, akkor hatékonyabb tud lenni. Legfőképp kényelmi lábbelik talprészét készítjük, hiszen ezek életciklusa hosszabb, mint egy-egy divatcipőé, így akár tíz, esetenként húsz éven keresztül tudunk egy adott formával dolgozni. A modelltervezés során az esztétikai megjelenés mellett legfőbb szempont a hosszú távú kényelem biztosítása, mely optimális lábágy-kialakítás, a megfelelő bőség- és harántemelés alkalmazása mellett érhető el – fejtette ki Horváth Erzsébet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában