Galériával

2019.11.14. 06:55

Különleges pillanatokat mutat be a gyulai kiállításon Csuta György

Pillanatok 3 címmel nyílt meg Csuta György békési festőművész kiállítása kedden este Gyulán, az Erkel Ferenc Kulturális Központban. A tárlat az alkotó legújabb munkáit mutatja be, számos különlegességet tartogatva az érdeklődők számára.

Papp Gábor

Fotó: Imre Gyorgy

A látogatók a legújabb, elsősorban idén, kisebb részben pedig az utóbbi két-három évben készült munkáimat tekinthetik meg a kiállításon – nyilatkozta hírportálunknak Csuta György. A békési alkotó elmondta, egyetlen kivételt a Törésvonalak című festménye jelenti, ami központi helyet foglal el a tárlaton.

Érdekesség, hogy a művészt jellemző „Csuta-sárga” mellett kékre festett alkotások is láthatók.

– Ennek érdekes története van – ecsetelte. – Horvátországban jártam egy művésztelepen, amikor mosott fát sodort a partra a tenger, aminek alakja majdnem olyan volt, mint egy halé. Egy kicsit alakítottam rajta, majd megszületett a Hemingway Öreg halászát megjelenítő munkám kék színben. Egy pillanat műve volt az ötlet, egyebek mellett ezért is lett a Pillanatok a tárlat címe. Megtetszett és megszerettem ezt a képi világot, aminek a jegyében több képet is festettem.

Csuta György kérdésünkre kiemelte, mégsem ez a kiállítás legfontosabb újdonsága.

– Az érdeklődők számára talán az okozhatja a legnagyobb meglepetést, hogy visszatértem az akvarellekhez, amelyekkel egyébként több mint tíz éven keresztül foglalkoztam – ecsetelte. – Különleges dolog ez számomra, hiszen lassan a hetvenedik évemhez közelítek, valahol mégis a kísérletezés stádiumában tartok.

A festőművész elárulta, hogy az elmúlt időszak is alkotómunkával telt, négy országban, legutoljára Spanyolországban járt művésztelepen, de több hazai meghívásnak is eleget tett. Csuta György a téli időszakban sem pihen.

– Ez egy nyugalmas időszak számomra, amikor nagyon elmélyülten tudok dolgozni, nem nagyon zavar semmi. S foglalkozhatok például a már említett akvarellekkel – fogalmazott.

Durkó Károly, a gyulai képviselő-testület kulturális bizottságának elnöke köszöntőjében elmondta, egyre több olyan neves alkotó állít ki Gyulán, aki a környező települések valamelyikén él, és meghatározó alakja a Békés megyei művészeti életnek. Csuta György kedden este megnyílt tárlata is kiválóan illeszkedik ebbe a sorba.

– Mindez a művészeti értékek mellett erősíti a városok közötti kulturális együttműködést – tette hozzá. – Nagyon fontosnak tartom, hogy tudjunk egymásról, ismerjük meg egymást. Ennek kapcsán szólt arról, hogy a gyulai alkotók munkái is egyre gyakrabban megtekinthetők más településeken is.

Durkó Károly idézte a Csuta György munkáit összegző Csutaságok című album egyik alapgondolatát, amely szerint az angyalt csak a szereteten keresztül lehet látni, ami megjelenik az alkotó munkáin is.

Sokatmondóak a festmények címei

Megnyitó beszédében Gyarmati Gabriella művészettörténész Csuta György munkásságát, illetve az általa negyedszázadon keresztül működtetett nemzetközi művésztelep tevékenységét méltatta. Kiemelte, hogy az alkotótábor zárókiállításain olyan személyiségek mondtak beszédet, mint Kepes András író vagy éppen Szabó István Oscar-díjas filmrendező. Szólt a sokatmondó címadásokról, például A zene az kell, Piros esernyő a nyári forróság ellen és Ne feleselj! című művekről, illetve a tárlat izgalmasságáról, játékosságáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában