Békéscsaba

2019.11.01. 15:29

Gumicsere jelzi a rossz idő közeledtét

Beköszöntött a hidegebb őszi idő, egyre hűvösebbek a nappalok, érdemes felkészíteni az autókat a téli szezonra. Egyes felmérések szerint az autósok többsége még októberben is nyári abroncsot használ, pedig a szakemberek szerint ekkor már érdemes cserélni. A helyi gumisoknál még nincs roham, de az autósok már elkezdték felkeresni a műhelyeket.

Busi Ottó

Jelenleg a taxisofőrökön kívül senki sem kötelezhető az évszaknak megfelelő abroncs használatára

Az autósok 80 százaléka még októberben is nyári abroncsot használ, de a mostani lehűlés miatt a többség egyszerre indul autóabroncsot cserélni – derült ki a Bridgestone közel 20 ezer fő bevonásával készült friss kutatásából. A felmérés megmutatta azt is, hogy a férfiak és a nők eltérően hozzák meg az abroncscserével és az új autógumik vásárlásával kapcsolatos döntéseiket, továbbá hogy a kitöltők több mint egyharmada kivárja, amíg az autógumik profilmélysége eléri a KRESZ szerinti minimális értéket, ami a közlekedésbiztonság szempontjából kockázatos. Az évszaknak megfelelő abroncshasználatra vonatkozó kérdésre az autóvezetők 55 százaléka adott csak helyes választ.

Jelenleg a taxisofőrökön kívül senki sem kötelezhető az évszaknak megfelelő abroncs használatára

A felmérés megmutatta, hogy a férfi és női autósok eltérő szempontok alapján hozzák meg döntéseiket. Új abroncsok vásárlásakor a férfiak elsősorban az interneten fellelhető forrásokból tájékozódnak. Ezzel szemben a női kitöltők közel fele nyilatkozott úgy, hogy szívesebben hagyatkozik gumis szakemberek véleményére. Szintén a hozzáértők iránti bizalmat mutatja, hogy amíg a férfi válaszadók közel harmada meghatározott időközönként, 4-5 évente cserél abroncsot, addig a hölgyek egy jó része ebben a kérdésben is inkább a szakemberek visszajelzésére alapozza a döntését. A gumicserék ellenőrzését a nők 31 százaléka szintén az ő bevonásukkal végzi, amely a férfiak csak 12 százalékára jellemző.

Pekárik Pál, az egyik békéscsabai gumiszerviz ügyvezetője úgy fogalmazott, bár az elmúlt hetek időjárása kicsit csalóka volt, de már elkezdődött a szezon, és ugyan még nincs roham, de az autósok már jönnek, és cseréltetik az abroncsokat. Elmondása szerint az árak nem változtak jelentősen az elmúlt évekhez képest. Ennek alapján megyénkben jellemzően hét- és tízezer forintba kerül egy komplett gumicsere, ha pedig mind a négy futót újra cserélnénk, akkor – minőségtől és a mérettől függően – hatvan- és százezer ezer forint közötti összegre számíthatunk. Pekárik Pál hozzátette, az autósok egyre inkább időben kezdik a gumicserét, és nem hagyják azt az utolsó pillanatra; tapasztalatai szerint a téli és nyári abroncsok cseréjének már megyénkben is van egy kialakult kultúrája.

Mikor kell cserélni?

A jelenleg hatályos magyar törvények szerint a taxisofőrökön kívül senki sem kötelezhető az évszaknak megfelelő abroncs használatára, a Bridgestone felmérésében a válaszadók közel fele ezt nem tudta. Az új gumik vásárlásával pedig a megkérdezettek több mint egyharmada még mindig kivárja, amíg az abroncsok profilmélysége eléri a KRESZ szerinti minimális 1,6 milliméteres határértéket, ami baleset-megelőzés szempontjából már kockázatosnak számít.

– Az erőteljes kopás a teljesítményre is hatással van, hiszen a futófelületen található, kapaszkodást segítő lamellák és a vízelvezetési árkok amortizálódása a nedves utakon könnyen tapadásvesztést eredményezhet – mondta Hunyadi Szabolcs, a Bridgestone Magyarország Kft. értékesítési vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában