Békés megye

2019.11.11. 11:25

Garázspiac: az igények növekedését nem tudta követni a kínálat

Élénkült a kereslet, igény van garázsokra, ami miatt komoly drágulás ment végbe – derült ki az Ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely több vidéki nagyvárosban is vizsgálta a garázsok piacát. Megyénkben is jelentős mértékben drágultak a parkolóhelyek, egy év alatt az átlagos eladási ár közel egymillió forinttal nőtt.

Busi Ottó – Csete Ilona

Garázs illusztráció

Fotó: Imre György

A Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a garázsok, kocsibeállók iránti kereslet az elmúlt években, a személyautó-állomány gyarapodásának köszönhetően is növekedett. Bár a kínálat bővült, ez mégsem tudta tartani a lépést az igények növekedésével, ami az árak emelkedéséhez vezetett az elmúlt időszakban.

– Idén változott a piac, ami az igényeket illeti. Korábban a kiadó parkolók iránti kereslet nőtt nagyobb mértékben, de az elmúlt egy évben inkább az eladó garázsokat keresik, míg a kiadóké stagnált – tette hozzá a szakértő.

MW illusztráció

Az árak azonban felfelé tartanak, ami Balogh László szerint elsősorban a kereslethez mért szűk kínálattal magyarázható. Békés megyében a hirdetések alapján átlagosan 3,5 millió forintért kínálják az eladók a garázsokat, kocsibeállókat, ami közel egymillió forinttal haladja meg a tavaly őszi szintet. A kiadó garázsokért havi 19 ezer forintot kérnek a tulajdonosok, ez 4 ezer forinttal több, mint előző évben.

Az Ingatlan.com szakértője szerint vannak, akik befektetésként tekintenek a garázsokra, az ő körükben népszerűbbek a kocsibeállók, mert ezek jóval olcsóbbak mint a lakások, és a fenntartási költségük is elhanyagolható.

Békéscsabán a legdrágább egyállásos garázsért 4,5 millió forintot kérnek, a 19 négyzetméteres kocsibeálló a Lencsési lakótelepen van. Érdekesség, de az eladó több ilyen garázst is értékesíteni tud a környéken, legalábbis a hirdetés szövege szerint. Ennél drágább – hatmillió forint körüli – gépkocsitárolók is vannak a megyeszékhelyen, ezek azonban már akár két autó befogadására is alkalmasak.

A legolcsóbb garázsok a városban 2,5 millió forintba kerülnek. Más településeken is hirdetnek garázsokat, de messze nem akkora a kínálat, mint Békéscsabán, az árak pedig 1 és 4 millió forint közötti sávban mozognak.

Nagy a kereslet

A hideg idő beköszöntével Orosházán is egyre többen akarják biztonságban tudni autójukat, ugyanakkor csak alkalmanként lehet rábukkanni eladó garázsokra. Nagy a kereslet, a kínálati piac pedig korlátozott. Általában 3-3,5 millió forintért hirdetnek meg egy-egy garázst, de 4 milliós ajánlat is jelent meg. Többen bérleményként is bármennyi pénzt (havi 10-17 ezer forint) megadnának egy üres garázsért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában