Kiscsákó

2019.10.19. 19:59

Gyufából készült a kastély

Elkészült a Geist-vadász­kastély 15 ezer 558 darab nagy méretű gyufaszálból. Az alkotó, Szűcs Pál márciusban látott munkához és október 8-án bejelentette közösségi oldalán, hogy a nagy vállalás végére ért. A pécsi nyugdíjas drónfelvételek és személyes bejárás után, részleteket is megőrző fotóanyag birtokában kezdte a kivitelezést nagy alapossággal hónapokkal ezelőtt. Szenvedélyes, precíz, pontos és még sorolhatnánk a sok pozitív jelzőt, ami jellemzi a számára szórakoztató időtöltést, ám a végeredmény nagyon komoly. Nevezzük tűpontosnak.

Cs. I.

20191009_Szűcs Pál pécsi nyugdíjas a kiscsákói kastélyt gyufaszálakból megépítette_Pécs_Fotó: BMH_BMH

Fotó: Csete Ilona

Nem ez volt az első, de nem is az utolsó ilyen munkája. Ismerik a kastélyait már sok helyen, hiszen számos kiállításra kapott meghívást, és bemutathatta pompás gyufaszálas remekműveit.

A kiscsákóiak, akik évente szerveznek találkozókat, azért, hogy a mester keze alól nehogy elfogyjon az alapanyag, küldtek Pécsre egy szállítmány gyufát. (Szűcs Pál kizárólag lapos fogpiszkálókat, jégkrémpálcikákat és fekete fejű gyufákat használ.) A remekmű elkészült, ám az alkotó már egy újabb kastély megformálásán dolgozik. A kész gyűjteménye pedig bizonyára eljut újabb kiállítóhelyekre.

Szűcs Pál kiscsákói látogatása után látott azonnal munkához, a végeredmény mutatós /Fotó: BMH/

– A keleti országrészben még nem mutatkoztam be. De ha valahova hívnak és van lehetőségem, a feltételek biztosítottak, megyek. Nyugdíjasként nagy megtiszteltetésnek érzem, ha kíváncsiak a gyufaszálas épületeimre, amik egyedi látványt kínálnak – mondta az alkotó megkeresésünkre.

A Stefánia palota, a híres és káprázatosan szép turai kastély (azt majd két év alatt 33 ezer 113 darab gyufából építette meg), a két év alatt 36,5 ezer gyufából összeállt bajor királyi kastély, vagy a székesfehérvár-kisfaludi kastély is pompás látványt kínál, és mostantól a kiscsákói is. Csupán gondolatébresztő ezen a vidéken ötletek, témák után kutató kiállítótermek vezetőinek.

Nincs gyufagyáros rokon, örül az új szállítmányoknak

Szűcs Pálnak nincs a rokonságában gyufagyáros. De vannak tisztelői, akik a nyugdíjasnak képesek azzal is örömet szerezni, ha egy-egy szállítmánnyal becsengetnek pécsi otthonába.

– A kiscsákóiak idei találkozójának a meghirdetésekor döntöttünk úgy, egy tucat gyufa a belépő. Szerettünk volna hozzájárulni Szűcs Pál munkájához. Így a kiscsákóiak gyufái is belekerültek a Geist-kastélyba. 1900 dobozt gyűjtöttünk. Volt olyan család, amelyik a találkozóra nem tudott eljönni, de csomagot hoztak, mert nem akartak kimaradni az adakozásból. A 18 kilós meglepetést Csete Sándor kiscsákói unoka segítségével juttattuk el Pécsre, a mester nagy örömére – mesélte Nagy Lajos főszervező.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában