haditorna

2019.09.26. 17:25

Fiatalok és területvédelmi tartalékosok versenyeznek Csabán

Jövő héten rendezik meg a 18. Honvédelmi Haditorna Versenyt, valamint ezzel egy időben, idén első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal, ezred szintű járőrversenyt is tartanak a békéscsabai repülőtéren, valamint annak körzetében – jelentették be az érintettek csütörtökön.

Busi Ottó

Fotó: Lehoczky Péter /archív felvétel/

A tájékoztatón kiderült, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Békés Megyei Szervezete (MATASZ BMSZ) és a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (KIKNYP) 2. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodája (KIÉI) a 7-8. és 9-12. évfolyamos tanulók részére október 4-én pénteken rendezi meg a 18. Honvédelmi Haditorna Versenyt a csabai reptéren.

Mindezek mellett másnap, „Sárgarigók vonulása” megnevezéssel, ezred szintű járőrversenyt rendez a reptér és annak körzetében a Magyar Honvédség 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalja.

Nagy Zoltán, a Magyar Honvédség nyá. ezredese, a MATASZ BMSZ elnöke a haditornáról szólva úgy fogalmazott, minden évben egyre többen érdeklődnek a megmérettetés iránt, idén már több mint húsz csapat jelentkezett, mely többek közt kiváló alkalom arra, hogy a fiatalok megismerjék a honvédség működését, miközben felkészülhetnek a haza védelmére is.

Braun Tibor őrnagy, a Magyar Honvédség KIKNYP 2. KIÉI irodavezetője kifejtette, a haditornán a fiatalok kipróbálják magukat csapatként, megismerik azt, hogy miként is tudnak együttműködni társaikkal. Szavai szerint a versenyzőknek közösen kell megoldaniuk az egyes feladatokat, az elismerést a csapat kapja, nem pedig az egyén.

Lipták József alezredes, a Magyar Honvédség 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóaljának parancsnoka elmondta, a járőrversenyen a területvédelmi ezred további alárendelt zászlóaljainak kijelölt állománya vesz részt, összesen mintegy száz fő. Így a házigazdák mellett még nyolc tiszántúli megyéből érkeznek résztvevők. Hozzátette, az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák ezredszintű járőrversenyének megnyitója egyben a haditorna zárása is.

Hagyományteremtő járőrverseny

Lipták József az október 5-ei ezred szintű járőrversennyel kapcsolatban kiemelte, országosan ez az első ilyen esemény, mely tematikájában hasonlít a haditorna versenyre, de a leküzdendő akadályok a területvédelmi tartalékos katonák kiképzési rendszerét veszi figyelembe.

Az alezredes hangsúlyozta, hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a versenyt, mely reményeik szerint jövőre már országos eseménnyé fejlődik. Lipták József egyben felhívta a figyelmet, hogy október 5-én Póstelek közelében a honvédség egyenruhás, fegyveres alakulataira lehet számítani, akik különféle a járőrversenyhez kapcsolódó feladatokat oldanak meg a területen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában