közlekedés

2019.09.05. 19:50

A biztonságosabb átkelést szolgálja az orosházi okos zebra

Okos zebra teszi még biztonságosabbá az úttesten való átkelést Orosházán, a Rákóczi úton, az Eötvös iskola előtt, amit csütörtökön avattak fel, miközben a forgalmas helyen folyamatosan jöttek, mentek a gyalogosok, a rolleresek, a babakocsisok.

Csete Ilona

Fotó: Für Henrik

Az átadón részt vett Dávid Zoltán polgármester, Szilágyi Sándor, a Generali a Biztonságért Alapítvány területi igazgatója és Tóthné Lengyel Ilona, a Global Safe Kft. értékesítési vezetője. A zebra vonzáskörzetében jelentős a gyalogos forgalom, meghaladja az 1600 főt. A legaktívabb időszakban végzett forgalomszámlálási adatok szerint napi 1811 gépjármű megy át ezen az útszakaszon.

Fotók: Für Henrik

Az okos zebra egy olyan közlekedésbiztonsági rendszer, mely az útburkolatban elhelyezett aktív LED-prizmák segítségével, villogó fénnyel hívja fel az autósok figyelmét a kijelölt gyalogátkelőn éppen áthaladó gyalogosokra. A rendszer keretében az út két szélén – megfelelő távolságban az útpadkától – oszlopokat helyeznek ki, az ezekben lévő szenzorok érzékelik a gyalogosok áthaladását. Ez a jelzés kizárólag addig tart, ameddig a gyalogos átmegy az úttesten. Így a jelzés csak akkor lép működésbe, amikor az valóban indokolt. A rendszer célja, hogy az adott gyalogátkelőnél a járművezetők számítsanak rá, hogy ha villog a LED, akkor gyalogos halad át és meg kell állniuk.

Az orosházi okos zebra 2,5 millió forintba került, amit 50-50 százalékban finanszírozott az alapítvány és az önkormányzat. Az önkormányzati rész finanszírozását – mint a Generali partnere – a Global Safe Services Kft. biztosítási alkusz Kft. átvállalta.

– Minden közlekedő legfőbb célja, épségben megérkezni oda, ahová igyekszik. Elég azonban egy pillanatnyi figyelmetlenség, máris megtörténik a baj. Ezért fontos, hogy mindent, ami módunkban áll, megtegyünk a közlekedésbiztonság érdekében. Ez egy nagyszerű kezdeményezés, biztos vagyok abban, hogy az okos zebra növeli a gyalogosok biztonságát– fogalmazott Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere, aki arra is rámutatott, önkormányzati szinten kiemelt feladat a közlekedők biztonságának szolgálata. Ezért tervezés alatt áll egy új gyalogátkelő hely létesítése a Bajcsy utcai óvodához, új járda építése a Harmat utcán, valamint sebességcsökkentő bordákat helyeznek ki a Középlaki utcára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában