Békés megye

2019.08.23. 14:42

Több milliárd forint segíti a vidék fejlődését

A kormány eltökélt a magyar vidék fejlődése mellett, ezért tavaly meghirdették a Magyar Falu Programot, aminek köszönhetően beruházások valósulhatnak meg az 5000 lélekszám alatti településeken.

Zalai Mihály /Archív felvétel/

A cél a kistelepülések infrastrukturális fejlesztése és szolgáltatási lehetőségeinek bővítése – mondta Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke.

Hozzátette: a Magyar Falu Program ebben az évben 150 milliárd forint támogatást kap, amelyből 75 milliárd forint pályázati úton érhető el az 5000 lélekszám alatti települések számára. A közszolgáltatások színvonalának emelését és a falusi életminőség javítását 18 támogatott célterület fogja át: 16 esetében az önkormányzatok, kettőnél pedig az egyházak a kedvezményezettek.

Zalai Mihály

Az első pályázati felhívások év elején jelentek meg, azokra azóta is nagy érdeklődés mutatkozik. Zalai Mihály hangsúlyozta: a Békés Megyei Önkormányzat projektmenedzsment csoportja több településnek segít a pályázatok előkészítésében, a menedzsment-tevékenység ellátásában.

A Békés megyei közgyűlés elnöke részletezte, miszerint jelenleg önkormányzati tulajdonban lévő utak korszerűsítésére; járdák építésére és felújítására; a polgármesteri hivatalok megújítására pályázhatnak a kistelepülések. Emellett pályázatot adhatnak be a falu- és tanyagondnoki szolgálat támogatására, vagyis gépjármű beszerzésére; a közterületek karbantartására használható eszközök vásárlására.

Továbbá van lehetőség óvodák építésére, bővítésére; az óvodák udvarának fejlesztésére, játékok beszerzésére; esetleg temetők fejlesztésére, például ravatalozó építésére, bővítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában