Békés megye

2019.08.18. 15:29

Ismét népszerűvé vált a kempingezés

A nyár a vízi- és kerékpártúrák, valamint a kempingezés ideje. A Körösök ölelésében fekvő megyénkben jó néhány évvel ezelőtt nagy divatja volt a sátorállításnak, majd a különböző típusú és egyre kedvezőbb árfekvésű szálláshelyek elszaporodásával egyre kevesebben választották a hálózsákot. Cikkünkben annak jártunk utána, manapság mekkora keletje van a kempingezésnek.

Hírlap összeállítás

Papa, mama, gyerekek és unokák – a kisbéri Bozori család a gyopárosi kempingben hetekre berendezkedett, ahogy ők fogalmaznak, a 28 csillagos kempingezős szálláshelyükön. Elárulták, 20 éve visszajárnak. A gyógyvíz csodákat tett egy betegségből való felépüléshez. Most is igénybe veszik a kezeléseket, remekül érzik magukat.

A Gyopárosfürdői Park Kemping szolgáltatásait 100, sátorozást kedvelő veheti igénybe, a lakókocsival érkezők 50 férőhelyet tölthetnek meg. Az előző évekhez hasonlóan idén is sokan érkeznek ide.

– Az itt megszálló vendégek 50 százalék kedvezménnyel használhatják a parkfürdőt. Lehetőségük van szabadtéri főzésre, a grill használatára, esti tábortüzes beszélgetésekre – tájékoztatott Benkő Ferenc, a városüzemeltetési zrt. vezérigazgatója.

A kisbéri Bozori család húsz éve visszajár a gyopárosi parkfürdő kempingjébe, hetekre berendezkednek ott /Fotó: Csete Ilona/

– A tavaly megépített öt faház a kiránduló osztályok között népszerű. Megkerestünk minden környékbeli iskolát, készítettünk egy komplett csomagot, amit szívesen igénybe is vesznek. Idén két alkalommal holland és egy hazai kempingklub tartotta találkozóját, illetve kereste fel szervezett formában kempingünket. Az árbevételünk évről évre dinamikusan nő.

Gyomaendrőd mellett, a Körös folyó egyik holtágának partján található a Pájer Kemping, mely megőrizte természetközelségét, nyugalmát. Vendégeik jellemzően nyár elején az iskolás csoportok, míg a július-augusztus a családdal érkezők kedvenc időpontja. A kemping homokos, tiszta vizű strandjával, vízi sporteszközökkel és többek között mini golfpályával biztosítja a kikapcsolódást. A Hármas-Körös partja mentén húzódó túraútvonal kellemes sétára és a vízi élővilág megismerésére nyújt lehetőséget.

Pájer Sándor tulajdonos elmondta, 20 éve tömegesen jöttek hozzájuk, majd aztán érezhetően megfogyatkozott a kempingezők létszáma, de mára újra fellendülőben van a sátorozós iparág.

– Azt vesszük észre, mióta a kereskedelmi forgalomban megjelentek a könnyen kezelhető sátrak, azóta az embereknek is nagyobb kedve van a kempingezéshez. Egy szezonban olyan 50-100 sátorozóval lehet számolni. Leginkább a 40 év alatti korosztály vállalkozik erre az élményre, vagy olyan családok, akik a gyerekeiknek szeretnék megmutatni, hogy kiskorukban milyen kalandokat nyújtott a sátorozás – fejtette ki Pájer Sándor.

A gyomaendrődi Liget fürdőben jellemzően a városban zajló fesztiválokra érkeznek sátorozók. Gera Krisztián fürdőigazgató azt mondja, náluk gyakoribb, hogy lakókocsival állítanak be a vendégek, sőt van olyan, aki szállásnak berendezett járművét egész évre náluk hagyja, és amikor kedve szottyan, folytatja a kempingezést.

Visszatérő vendégeik vannak

Szeghalomtól nem messze, a Sebes-Körös partján egy tölgyerdő ölelésében fekszik a Várhelyi Tábor, mely erdei iskolák, osztálykirándulások, nyári táborozás, kempingezés, gyógynövénygyűjtő és kerékpáros túrák, madarászás lebonyolítására is alkalmas, de vízitúrák állomáshelyeként is szolgál.

– A 2,8 hektáros területen fekvő táborban a vendégek faházakban vagy a sátorozóhelyen felállított sátrakban tudnak megszállni – tájékoztatott Nagy Róbert, a tábor vezetője, aki hozzátette, lehetőség van helyben főzésre, így bográcsozás, épített kemence, szalonnasütő helyek is vannak a kemping területén.

A táborvezető elmondása szerint jellemzően csoportok látogatják a helyet, de családosok is érkeznek, és vannak visszajáró vendégeik, akik évről évre ide szervezik a nyári kikapcsolódást. A kempingben tűzhellyel, hűtőkkel felszerelt tálalókonyha, ebédlő, szabadtéri tusoló, strandröplabdapálya, labdarúgópálya, streetballpálya, asztalitenisz, kajakok, kenuk, kerékpárok is a vendégek kényelmét, kikapcsolódását szolgálják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában