sarkad

2019.08.21. 06:55

Horgászparadicsom lett az Éden-tavakból

Turisztikai fejlesztések egész sora zajlik a napokban és várható a jövőben Sarkadon, az Éden-tavak környezetében, ami a város ékszerdobozának és horgászparadicsomnak tekinthető. Ötszintes kilátó, a szigeten egy rendezvényeknek alkalmas csarnok épül, illetve bővítik az Éden Campet, ami nagy népszerűségnek örvend.

Licska Balázs, [email protected]

Ritkaság, hogy egy település centrumában ilyen festői környezettel találkozzanak a helyiek és a városba látogatók – mondta dr. Mokán István polgármester, hozzátéve: két tóról van szó, amelyek mellett a Gyepes-csatorna csordogál.

A horgászok körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a sarkadi tavak, főleg pontyok akadnak horogra /A szerző felvétele/

Az Éden-tó I. korábban is létezett, egy mocsaras, hulladéktól sem mentes terület volt, amit a 90-es évek második felében egy pályázat révén rehabilitáltak. Pár év elteltével a Gyepes-csatorna Éden-tó I. mögötti széles szakaszát leválasztották a Gyepes-csatornáról, kialakítva ezzel az Éden-tó II.-t, a közepén egy szigettel, ennek megvalósításában egyebek mellett részt vett az önkormányzat, több minisztérium, valamint a vízügyi igazgatóság is.

Ezt követően indult meg az Éden-tavak környezetének igazi fejlesztése, pályázati pénzekből és a város által biztosított forrásokból. Építettek egy vizesblokkot, majd többek között három, összesen 36 férőhelyes szállásadó épületet – így indult az ifjúsági tábor.

A folyamatos beruházások eredményeként ma már kulturált, modern, szeparált női és férfitusoló, vizesblokk áll a vendégek rendelkezésére, összefogásból kemence épült a filagória mellé, a szigetre egy tószínpad került. Az önkormányzat kialakított egy grillteraszt, illetve építtetett egy fedéssel is ellátott úszómedencét. A ma már Éden Campnek nevezett egykori ifjúsági tábor egyszerre több rendezvénynek is otthont adhat, a szolgáltatásai miatt rendkívüli népszerűségnek örvend.

– A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 171 millió forintot nyert az önkormányzat az öko- és aktív turisztika fejlesztésére – folytatta dr. Mokán István. A forrásból az Éden-tavak környezetében újabb beruházások indultak el idén.

Látható, hogy a szigeten egy 450 négyzetméteres csarnok, egy közösségi tér épül, ami nagyobb rendezvényeknek is otthont adhat; térkővel burkolt sétányokat alakítanak ki; az Éden Camp mellett húsz kocsinak elegendő leálló, parkoló kap helyet; az Éden-tó I. benzinkút felőli részén filagória épült. A fejlesztés talán leglátványosabb eleme, hogy a két tó közötti területen egy 11,45 méter padlómagasságú, ötszintes kilátó nyúlik már most az ég felé.

A gyerekesély projekthez kapcsolódóan az Éden Camp egy konyhát, étkezőt, teraszt magában foglaló épületegyüttessel bővül, aminek a nyári napközis ellátás tekintetében is komoly jelentősége lesz, ez a fejlesztés ugyancsak elrajtolt.

Nemrég jelentették be, hogy egy magyar–román ­pályázatnak hála bicikliút épül az Éden-tavak körül. A Körös utcában két méter széles aszfaltburkolatot alakítanak ki, a Hargita sétányon pedig három méter széleset. A városvezetés tervei szerint jövőre megvalósul ez a fejlesztés is.

Folyamatosan telepítik a halakat

Az Éden-tavakat korábban az önkormányzat működtette, ám az üzemeltetést pár éve átadta a több mint 800 tagot számláló Sarkadi Bárkás Horgászegyesület részére, a civil szervezetek közös kérésére – emlékeztetett dr. Mokán István. Úgy véli, hogy a tavak üzemeltetése az önkormányzat és az egyesületek együttműködésének mintapéldája. Közös erővel vizesblokkot építettek az Éden-tó I. benzinkút felőli részén, valamint az egyesület által elnyert pénzből és városi forrásból játszóteret alakítottak ki, illetve kamerarendszert telepítettek.

Debreczeni Gábor, a Sarkadi Bárkás Horgászegyesület elnöke hírportálunknak elmondta, főleg pontyokat lehet fogni az Éden-tavaknál, az I.-nél 18, a II.-nél 17 kilogramm a rekord. Emellett süllők, dévérkeszegek, amurok, sőt akár ötven-hetven kilogrammos harcsák is horogra akadhatnak. Folyamatosan telepítik a kopoltyúsokat a vizekbe. Úgy véli, hogy egyre kedveltebb a horgászok körében Sarkad, a vonzáskörzete hetven kilométeresre tehető, Romániából is egyre többen keresik fel az Éden-tavakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában