galériával

2019.07.01. 17:30

„Biztonságos Át-járás tábor”-t szerveztek rászoruló gyermekek részére

Tábort szervezett halmozottan hátrányos helyzetű, sérült, valamint nemzetiségi gyermekeknek az Összefogás a Sérült Gyermekekért Közhasznú Egyesület a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság, a Belügyminisztérium a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, valamint Gyula Város Önkormányzatának támogatásával.

Busi Ottó

A tábor hétfőn nyitotta meg kapuit a gyulai Gellény Birtokon. Öt héten át, egyhetes turnusokban közel hatszáz gyermeknek tartanak foglalkozásokat a rendőrség bűnmegelőzési szakemberei, valamit az ifjúságvédelemmel foglalkozó pedagógusok, melyeken a résztvevő gyermekek ingyenesen vehetnek részt.

Felföldi Sándor az egyesület elnöke a tevékenységükről elmondta, minden alapító tag érintve van a gyermekei fogyatékossága által. Megalakulásukkor elhatározták, hogy segítik a hasonló problémákkal küzdő szülőket és gyerekeiket. A táborról szólva kifejtette, a gyermekek szórakozását, felügyeletét, ellátását és fejlesztését speciális, sokirányú képzettségű szakemberek segítik. Kiemelte, a középiskolások és felsőoktatási intézmények tanulói önkéntes segítőkén vesznek részt a táborban. Mint megjegyezte, a korábbi alkalmakkor, ahogy idén is, a segítők közt vannak fogyatékkal élők, így nagy tapasztalás az, hogy aki élete során igen sokszor segítségre szorul, most megélhette azt, hogy ő segíthet.

Furák István a tábor vezetője elmondta, a rászoruló gyermekeket összesen 19 önkormányzat delegálásával táboroztatják, őket a helyi családsegítők választották ki. A programokról szólva kifejtette: közösségi, élményszerű elfoglaltságokat szerveztek, így például lesz solymászat, lovas foglalkozás, íjászkodás, horgászat, tűzoltó-, rendőrségi- és sportbemutatók, valamint játszóház, kreatív foglakozások, ugrálóvár, trambulin és ügyességi akadálypálya, valamint fürdőzés a gyulai Várfürdőben. Mindezek mellett a gyulai Fülemüle zenekar közreműködésével egy interaktív koncert is várja a gyerekeket. Furák István hozzátette, a táborozók délutánjait és estéit pingpong, futball, kosárlabda, asztalitenisz, tollas, úgynevezett viking sakk és számháború színesíti.

Telekné Furák Mónika rendőr alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője elmondta, a szabályok tiszteletére is szeretnék a gyerekek figyelmét felhívni, így a programok közé többek közt memóriajáték, dominó és szókereső is került. Telekné Furák Mónika szerint ezek abban segítenek, hogy azok az alapszavak, fogalmak, kifejezések is előkerüljenek, – így adva párbeszédre lehetőséget –, amelyek kapcsolódnak a szabálykövetéshez. Mindezek mellett szavaival élve az okos eszközök, okos használatára is szeretnék felhívni a figyelmet.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere úgy fogalmazott, a gyermekek nemcsak szórakozhatnak, de az elfoglaltságok fejlesztőleg is hatnak rájuk. Kifejtette, szakemberek által olyan segítséget kapnak a gyermekek, melyek nagyon fontosak a kicsik személyiségfejlődéséhez. Hozzátette, a tábor célkitűzéseivel maximálisan egyetértenek, ezért is álltak a kezdeményezés mellé, és támogatták a tábort 3 millió forinttal.

Botos Bakancsos Géza elsőként járt ilyen táborban, eddig az ugrálóvárat és a trambulint élvezte a legjobban, és mint elárulta, aznap már hússzor sikerült szaltóznia. A benti programokról szólva úgy fogalmazott: azokban a legjobb, hogy együtt vannak, majd hozzátette, már többekkel is összebarátkozott. Társa, István, aki éppen a birtokon lévő tó körül sétált a horgászatot jelölte meg, mint amit azonnal ki szeretne próbálni, de az ügyességi- és akadálypályát, a mászást és a park bejárását is nagyon várta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában