megyei körkép

2019.06.10. 15:29

Vénykötelessé tennék az ibuprofén gyógyszereket

Több ibuproféntartalmú gyógyszert tennének vénykötelessé a jövőben. Jelenleg nem ismert a pontos szabályozás, ahogy az sem, mely gyógyszereket érintené a változás. Egyes vélekedések szerint akár roham is indulhat a patikákba, hogy a most még szabadon elérhető gyógyszereket beszerezze a lakosság.

Busi Ottó

Egyelőre még nem tudni, mikortól, de néhány ibuproféntartalmú készítmény vényköteles lesz a hazai patikákban – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a Világgazdasággal a napokban.

– Jó lenne előre tudni, hogy mikortól lesznek ezek a készítmények vénykötelesek, a változás problémát okozhat a gyógyszertáraknak a készletezésben – nyilatkozta ugyanitt Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója.

Az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapítót ma még szabadon meg lehet vásárolni a gyógyszertárakban /Fotó: Lehoczky Péter/

Hozzátette, jelenleg nem tudható, rövid távon kialakul-e felvásárlási láz vagy sem. A szakember szerint a gyógyszertárak nehezen tudják eldönteni, hogy a várható rohamra készülve növeljék-e az érintett termékek készletét, vagy éppen ellenkezőleg, a korlátozás miatt kezdjék-e el csökkenteni, de az biztos, hogy a korábbi terveiket felül kell vizsgálniuk.

Dr. Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke elmondta, még nem ismerik névre, kiszerelésre pontosan az érintett készítményeket, és a módosítás ideje sincs meghatározva. Úgy fogalmazott, a terv ismert, de még egyeztetések zajlanak, és a döntés után is időnek kell eltelnie mire életbe léphet a változtatás. Szerinte nem lehet tudni, hogy a lakosság hogyan reagál a dologra, de még nem észlelhető nagyobb kereslet a hatóanyagot tartalmazó készítmények iránt.

Dr. Sonkoly Iván háziorvos elmondta, kiderült, hogy egy bizonyos napi dózis felett az ibuprofén fokozza a szív- és érrendszeri betegségek, a szívinfarktus és a stroke kockázatát. Kisebb adagban azonban nem mutattak ki ilyen összefüggéseket, így erre való tekintettel meghagynák a kisebb, és vénykötelessé tennék a nagyobb mennyiségű hatóanyagot tartalmazó készítményeket.

– Az ibuprofén a nemszteroid láz- és fájdalomcsillapítók csoportjába tartozik. Jellemzően fájdalom, láz és meghűlés, de reumás betegségekkor is alkalmazható. Utóbbi esetben hosszú távú kezeléseknél magasabb dózist használnak. Vénykötelessé válhat többek között az Advil, Algoflex Ibumax, Ibuprofen, Nurofen néven ismert készítmények egyes kiszerelései. Ezek viszonylag gyakorta használatos gyógyszerek – világított rá a szakember.

Milliós mennyiségben vásároljuk az érintett ismert gyógyszereket

Csak azok a készítmények lesznek receptre felírhatók, melyeknél a biztonságos napi dózis nem haladja meg az 1200 milligramm ibuprofént, illetve a 600 milligramm dexibuprofént. Az ilyen hatóanyagú szerekből évente 2,5-3 millió dobozzal vesz a hazai lakosság.

Pillanatnyilag 57 készítmény tartalmazza ezt a hatóanyagot, és csupán tíz lesz biztosan vényköteles. Néhánynál a jogosult dönti el, kéri-e az átsorolást. Húsz-harminc gyógyszer biztosan vény nélküli marad.

A változtatás csak a tablettákat érinti, a szirupok, szuszpenziók vény nélküliek maradnak, és a kombinációs készítmények is – közölte a Világgazdasággal az OGYÉI.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában