Madarakat gyűrűztek

2019.05.10. 19:44

Több mint négyszáz gyerek járt a parkban

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatpark és Látogatóközpontjában már hagyomány, hogy minden évben a madarak és fák napja alkalmából színes természetismereti programokkal várják a látogatókat, akikből ezúttal sem volt hiány.

B. A.

Több mint 400 gyermek és kísérőik taposták az Anna-liget fái alatti ösvényeket pénteken, hogy az állatparkban lakó és a ligetben élő madarak többségével közelebbről is megismerkedjenek. Ebben nagy segítségükre volt egy nagyobb méretű fakopáncs, valamint Bozó László, a Dél-békési Természetvédelmi és Madártani Egyesület alelnöke, aki madárgyűrűzési bemutatóval hívta a fel a fiatalok figyelmét természeti értékeink és az állatvilág fontosságára, szeretetére.

Bozó László egy erdei pintyet mutat a gyerekeknek

– A madárgyűrűzés során a gyerekek kézben láthatják és megfigyelhetik azokat a madarakat, amelyeket jó esetben csak a fejük fölött énekelgetve észlelhetnek. A betűből és számból álló kombinációt tartalmazó gyűrű a madarak személyi igazolványa. Egy ilyen egyedi azonosító került többek között egy fakopáncsra és egy erdei pintyre is a mai a napon. Ezzel felderíthető például a madár telelőhelye vagy éppen kideríthető, hogy az állat mennyi ideig használ egy adott területet – tudtuk meg Bozó Lászlótól.

Fotók: KMNPI

Körömi Krisztina, az állatpark vezetője elmondta, a programra az ország számos pontjáról, így többek között Gyuláról, Fábiánsebestyénről és Budapestről is érkeztek óvodás, iskolás csoportok. A gyűrűzés mellett bizonyos madarak etetésében is részt vehettek a gyerekek. A vízi szárnyasoknak olyan speciális granulátumot szórhattak saját kezűleg, amelytől a tollasok nem lehetnek rosszul még akkor sem, ha a kelleténél többet nyelnek le. A dögevők családjába tartozó fakókeselyűknek eközben már a gondozók adták oda a pulykafarhátból álló menüt.

A napot odulessel zárták az állatparkban. Ennek során a fákon elhelyezett mesterséges és természetes odukban fészkelő madarakhoz kukucskáltak be a gyerekek, közben számos ismeretet szerezve a lombok közt fészkelő tollasok költési sajátosságairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában