galériával és videóval

2019.05.12. 06:55

Óriási érdeklődés mellett zajlik idén is a Gyulai Virágok Fesztiválja

A fürdővárosban, a Béke sugárúton és a Göndöcs-kertben kialakított virágsétányon ezúttal is folyamatosan hömpölyög a tömeg, több mint hatvan szakmai kiállító kínál különböző növényeket, virágkülönlegességeket az idei virágfesztiválon.

P. G.

Szombaton negyed 11 körül már több helyen lépni is alig lehetett a program idejére kialakított virágsétányon, annyian érdeklődtek a növénykülönlegességek iránt.

– Anya nem fog megharagudni, hogy ennyit vásárolsz? – szegezték neki a kérdést egy fiatal lánynak a forgatagban, aki válaszként csak mosolyogva megrázta a fejét, miközben néhány újabb egynyári növényt kezdett nézegetni.

Fotók: Lehoczky Péter

Egy fiatal pár szintén évődve vásárolt. A nő arról kezdte faggatni választottját, hogy mennyi virág fér még a kertjükbe, amire a fiatalember elmondta: bőven lesz hova ültetnie. Majd karon fogva folytatták a szemezgetést a termékek között. A vásárban egyébként mindenki találhat a kedvére valót: a tűző napot bíró begóniától a pozsgásokon keresztül a balkoneperig.

Szászné dr. Várkonyi Adrienn, a város főkertésze hírportálunknak elmondta, hatvankét szakmai kiállító hozta el termékeit az idei virágok fesztiváljára.

– A választék rendkívül széles – fogalmazott a szakember. – Egynyári és évelő virágból van talán a legtöbb, de pozsgások, belső téri növények, kerti berendezések, kerti gépek, mediterrán növények, rovarevő virágok, növényfalak egyaránt színesítik a palettát, és egy külön standon tavi virágokat is kínálnak.

Mint megtudtuk, a legtöbben talán az egynyári virágokból visznek haza, amihez hozzájárul, hogy május elején volt egy hűvösebb periódus, a visszatérő napsütéses idő viszont meghozta a vásárlók kedvét. Munkatársunk, Imre György jóvoltából bonsai-okat, illetve bonsai-alakítási gyakorlatot is láthat, láthatott a közönség.

Dr. Görgényi Ernő polgármester korábban hírportálunknak elmondta, a rendezvény hosszú évekkel ezelőtt Virágok vasárnapja néven indult.

– A gyulai emberek mindig is őszintén érdeklődtek a környezettudatos városfejlesztés iránt, támogatják a közterületek megszépítését és a saját portájukra is nagyon igényesek – ecsetelte. – A program az évek alatt olyan sikeressé vált, hogy 2016-ban a gyulai turisztika szereplőinek kezdeményezésére három napon át tartó fesztivállá szerveztük. 2017-től pedig a Göndöcs-kert és Béke sugárút ad helyet az eseménynek.

Dr. Görgényi Ernő szólt arról, hogy minden évben egy olyan vendégváros is jelen van a rendezvénysorozaton, amellyel különösen jó kapcsolatot ápolnak, és amellyel valamilyen formában összeköti Gyulát a zöldfelületek kultúrája, a virágosítás ügye is. Idén Debrecen volt a vendégváros, amely standdal is képviseltette magát.

A fesztivált a cívis város alpolgármestere, Komolay Szabolcs nyitotta meg pénteken este. Mint kiemelte: a két város sok mindenben hasonlít egymásra. Ennek kapcsán egyebek mellett szólt a gyógyvízről, amelynek adottságait mind Gyulán, mind Debrecenben kihasználják. Közös értéknek nevezte a virágok szeretetét is, aminek kapcsán emlékeztetett a hajdúsági megyeszékhely országos hírű programjára, a Debreceni Virágkarneválra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában