fertőzés

2019.05.07. 12:34

Lépfene: továbbra is kórházban van a házaspár

Továbbra is kórházban kezelik azt a kötegyáni házaspárt, amelynek tagjai egy elhullott szarvasmarhát dolgoztak fel, a jószág húsa a vizsgálatok szerint lépfene baktériummal volt fertőzött. A kórház azt közölte, hogy a betegek csak a teljes gyógyulást követően mehetnek haza, de hogy pontosan mikor, egyelőre kérdéses.

L. B.

A fertőzéssel érintett kötegyáni ingatlanok esetében még nem oldották fel az elrendelt helyi zárlatot – ismertették a kormányhivatalnál. Elmondták: a forgalmi korlátozás és helyi zárlat alá helyezett területről a betegségre fogékony állatokat kivinni vagy oda bevinni nem szabad. A lezárt területre csak hatósági állatorvosi engedéllyel azok léphetnek be, akiknek ottléte az állatok ellátásához, gyógyításához vagy egyéb elengedhetetlen okból szükséges.

Illusztráció: Shutterstock

Kiemelték: nem érkezett jelzés újabb megbetegedésről, így további intézkedés nem vált szükségessé. Nem kell járványtól tartani, mivel a kormányhivatal szakszerű és gyors intézkedéssorozatának köszönhetően a járványügyi nyomozás a betegség eredetét felderítette. Megtörtént többek között a fertőzött élelmiszerek, alapanyagok és a tartási helyek úgynevezett végfertőtlenítése, a még ott lévő állatok a szükséges védőoltást időben megkapták.

Kifejtették, hogy a megelőzés érdekében a kormányhivatal egy tájékoztatót állított össze, amit a polgármesteri hivatal révén minden kötegyáni megkapott. Ebben az áll, hogy megkapták a kellő egészségvédelmi utasításokat, valamint a szükséges ideig járványügyi megfigyelés alatt álltak mindazok, akik a szarvasmarha feldolgozásában részt vettek vagy az elhullott állat húsához hozzájutottak és abból fogyasztottak.

ELŐZMÉNYEK:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában