TELEPÜLÉSALAPÍTÁS

2019.04.24. 19:55

Orosháza alapítására emlékeznek az ünnepségsorozattal

A településalapítás 275. évfordulóját ünnepségsorozattal teszik emlékezetessé az orosháziak. Az 55 éves díszítőművészeti kör tagjai kiállítással tisztelegtek az ősök előtt, volt már városismereti vetélkedő a fiataloknak, zenei csemegét kínált az idén 90 éves Orosházi Fúvószenekar – szerdán programban gazdag napja volt Orosházának.

Csete Ilona

A településalapítási megemlékezések sorában koszorúztak szerdán a Harruckern-emléktáblánál, majd az evangélikus templomnál felavatták azt a harangláb-emlékművet, amit a város alapításának 275. évére emlékezve készített Bánfi Gábor szobrász-restaurátor. A harangláb és a benne elhelyezett bronz harang arra emlékeztet, hogy a zombai ősök hitük mellett harangjukat is magukkal hozták 275 éve. Az emlékmű avatása után az ünneplők az evangélikus templomban hallgatták meg Dávid Zoltán polgármester gondolatait.

Fotó: Für Henrik

– Zombai őseink érkezéséről, az új otthon teremtéséről is szól ez a nap. Visszapillantunk a kezdetekre, az eltelt időkre. Tesszük mindezt minden évben Szent György-napján, az evangélikus templom falai között, a zombai harang köré sorakozva. E harang tanúja az eltelt évszázadoknak. Tanúja volt annak is, amikor 275 évvel ezelőtt eleink úgy döntöttek, lelkiismeretük szavára hallgatva inkább a járatlan utat választják: elhagyják Zombát, máshol kezdenek új életet. A rendíthetetlen hit vezérelte őket ide, hogy aztán küzdelmesen, de töretlen lelkülettel és akarattal megalapozzák új életüket. Tudták, hogy amire vállalkoznak, az előttük álló út rögös és nehéz, próbára teszi az erőt – mondta.

Lakatlan pusztaság volt nem csak ez a terület, hanem az egész vármegye. Báró Harruckern János György kapta meg a királyi kincstár birtokába került területeket, irányítása alatt a vármegye újra benépesedett. Az eltelt évszázadok alatt tíz nemzedék szorgalmas munkával, hűséggel, összefogással teremtett a pusztaságból először virágzó községet, majd iparosodott várost.

Fotó: Für Henrik

– Hálásak vagyunk, hogy őseink úgy munkálkodtak, hogy sosem felejtették el a múltat és mindig szem előtt tartották a jövendőt. Újra és újra el kell mondanunk: van mire büszkének lenni. Mindent megkaptunk az előttünk járóktól. Most rajtunk a sor, hogy felelősséggel, lelkesedéssel és hittel cselekedjünk, úgy, ahogyan azt településalapító őseink tették. Hiszem, hogy ahogyan apáinkat, úgy bennünket sem csupán a kötelességérzet, hanem a városunk iránti szeretet is vezérel, amikor legjobb tudásunk, szándékunk szerint szolgáljuk Orosházát. A mai ünnepség nem pusztán Orosháza újratelepítésének évfordulója: a közös jövőnk iránti elkötelezettség hitvallása is – fogalmazott a polgármester, majd kitüntetéseket, díjakat adott át.

A legkiválóbbak és díjaik

Orosháza Városért elismerő címet vett át Gelegonyáné Káposzta Éva, a rétesbolt családi vállalkozás képviseletében és Kovács Károly, aki az ÉKKSZÖV igazgatója volt egykoron.

Átadták az Orosháza Város Sportjáért elismerő címeket, ezeket Puravecz Péter, a Contact Kick-box és Thai-box Harcművészeti Egyesület alapítója, valamint Szalai György, egyetlen orosházi olimpiai bronzérmes súlyemelő, valamint a Berta József Labdarúgó Alapítvány kapta.

Fotó: Zentai Péter

A Thék Endre Díjat Feldmann József öntőminta-készítő iparos és Vigyikán György fémöntő, a Vigyikán és Társa Kft. tulajdonosa vette át. A Dr. László Elek Díjban a kórházban 54 éve dolgozó, a pathológiai osztály osztályvezető főorvosa, dr. Intzédy Katalin, valamint dr. Tóth Abonyi János, a mozgásszervi rehabilitációs osztály első osztályvezető főorvosa részesült.

A Mokry Sámuel Díj idei díjazottja Benkő Lajos és Puskás József gazdálkodók, egyéni vállalkozók. A Fehér J. István és Flór László Örökös Vándordíjat a Táncsics gimnáziumban tanuló, kiváló sakkozó, Leszkó Bence vette át.

Orosháza Közszolgálatáért Díjat kapott dr. Miszlai Judit, Benke Józsefné, Pörneki Attila, Csányiné Kádár Tünde és Baranyai Ilona.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában