Digitalizáció

2019.04.27. 15:09

Hangsúlyozzák: a megfelelő egyensúly a lényeg

A digitalizációs eszközök és az internet használata ma már elkerülhetetlen. Nem mindegy azonban, hogy mennyire engedjük be ezeket az életünkbe. A szakember szerint fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a világhálós és a személyes kapcsolatalakítás között.

Vásári Erzsébet

Kozma Zoltán klinikai szakpszichológus elmondta, manapság elkerülhetetlen a digitális eszközök használata, a jövőben pedig még inkább rájuk leszünk szorulva. Lényegében a számítógépek, tabletek és okostelefonok rendkívül hasznosak az emberi életnek. Például rajtuk keresztül tudunk kommunikálni akkor is, ha városok vagy országok választanak el minket egymástól, illetve az orvostudomány fejlődésében is nagy szerepet játszanak. Tehát a digitalizáció nem mondható „ördögtől valónak”. A használata ezért fontos, viszont annak a módját és mennyiségét feltétlenül szabályoznunk kell.

Illusztráció: Shutterstock

A szakember beszámolójából kiderült, elsőként gyermekeinket szükséges rászocializálni arra, hogy helyénvalóan tudják kezelni a különböző digitális eszközöket. Tehát a megfelelő módon és időben történő használatra kell megtanítani őket.

Kiemelte, nem érdemes tiltani a gyerekeket az internet világától, mert akkor lemaradnak kortársaiktól, viszont a korlátlan használatot sem engedhetjük nekik, mert az beszűkítheti életterüket, gondolkodásukat, pszichés fejlődésüket. A felnőttekkel kapcsolatban elmondta, kommunikációjuk, ismerkedési módjuk és kapcsolataiknak alakítása teljesen átformálódott az utóbbi években a világháló és a közösségi oldalak elterjedésével.

Hozzátette, a változás mértéke azonban személyiségtől függ. Van, aki a hirtelen jött változás ellenére is képes megfelelő időben és mennyiségben alkalmazni azokat, és vannak olyanok, akik labilisabbak, befolyásolhatóbbak, így könnyebben csábulnak el bizonyos irányokba. A lényeg tehát náluk is az, mint a gyermekeknél. Amennyiben az egészséges határt megtalálják a digitális és a valós élet között, úgy az előbbi csak hasznukra válhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában