fórum

2019.03.28. 15:34

Ugyan Anita hegymászó motiválta a fiatalokat Gyomaendrődön

A Gyomaendrődi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) és a Gyomaendrődi Járási Hivatal közös szervezésében negyedik alkalommal hívták össze a fiatalokat annak érdekében, hogy egy érdekes vendég, annál érdekesebb beszámolójával, pozitív példát mutassanak arra vonatkozóan, mennyi lehetőség rejlik a jövőben és milyen hasznos és izgalmas dolgot lehet véghezvinni kábítószerek alkalmazása nélkül.

B. A.

A csütörtöki találkozó vendége Ugyan Anita hegymászónő, a Mount Everest első magyar női meghódítója volt.

– Az egyetlen magyar, aki kétszer foglalt helyet a Mount Everest tetején. Ötször állt 8000 méter felett, ebből két alkalommal Földünk legmagasabb pontján. Emellett a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének a tulajdonosa is – mutatta be a vendéget Lehóczkiné Tímár Irén, a helyi KEF elnöke.

Ezt követően a hegymászó ragadott mikrofont, aki a 8000-es csúcsok, de legfőképp a Mount Everest meghódításáról és annak kihívásairól beszélt.

Ugyan Anita a hivatal dísztermében mesélt izgalmas kalandjairól /A szerző fotója/

Ugyan Anita 2009-ben aratott először győzelmet az elképesztő magasság felett, ám mielőtt útnak indult volna Nepálba, hosszas felkészülés előzte meg az expedíciót. A mindenre elszánt nő hónapokig, napi háromszor edzett, amelynek része volt a futás is. Kiderült a Békéscsaba-Arad Szupermaratonra is többször benevezett, hiszen ez is segítette a felkészülését. Mindezek mellett hétvégente a hegyeket járta, hogy minél jobban hozzáeddze szervezetét a Himalája magasságában uralkodó extrém és szélsőséges viszonyokhoz, közöttük az akár -50 Celsius fokos hideghez, szélhez vagy éppen a napi 8-10 órás gyalogláshoz az oxigénhiányos levegőben.

A hegymászónő elmondta, többször próbálták lebeszélni a veszélyes küldetésről, ám ő kitűzte célját és mindvégig tántoríthatatlan maradt. Ezt ajánlotta a fiataloknak is.

– Egy apró és gyenge emberként is képesek vagyunk leküzdeni akár egy ilyen nagy hegyet is. Bármi is az, amit szerettek, nem fontos, hogy az a hegymászás legyen, ha kitűzitek a célt, amit el szeretnétek érni, mindenképpen lehetséges. Bármilyen lehetetlenek tűnik, meg lehet valósítani, csak az a fontos, hogy kitartsatok, küzdjetek érte, haladjatok előre és ne engedjétek, hogy bárki is eltántorítson – tanácsolta Ugyan Anita az előadás végén a diákoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában