védőoltás

2019.03.04. 20:00

Súlyos szövődményekkel járhat a bárányhimlő

Még ebben az évben ingyenessé teszik a bárányhimlő elleni védőoltást hazánkban.

B. O.

Hódmezõvásárhely, 2015. november 2. Kozma János gyermekorvos bárányhimlõ elleni védõoltást ad be egy gyereknek hódmezõvásárhelyi rendelõjében 2015. november 2-án. Hódmezõvásárhely önkormányzata ingyenessé tette a bárányhimlõ elleni vakcinát a településen élõ gyermekeknek. MTI Fotó: Rosta Tibor

Januárban hunyt el egy hajdúsámsoni kislány, aki bárányhimlőn esett át. A négyéves gyermek bőrén több helyen újabb elváltozások jelentek meg, a beteg előbb a helyi ügyeletre, majd a Debreceni Egyetem Klinikai Központjába került, ahol rosszul lett, és bár újraélesztették, már nem tudták megmenteni. A Cívishír nem hivatalos információi szerint halálához tüdőembólia és vérmérgezés vezetett.

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed csecsemő- és gyermekgyógyász főorvos, a Gyulai Egészséges Városért Közalapítvány Kuratórium elnöke úgy fogalmazott, a betegség sajnos nem veszélytelen, komoly szövődményekkel járhat.

Az oltás jelenleg díjköteles, a vakcinát receptre adják, nagyságrendileg 12 ezer forint, és két oltásból áll a kúra /Illusztráció: MTI/

– Amíg nem volt vakcina, addig jobb volt már iskoláskor előtt átesni a betegségen természetes úton, mivel a későbbi életkorban súlyosabb lefolyású volt, több szövődménnyel járt. A védőoltás századában már nem ez a járható út. A gyerekeket megviseli a betegség, előfordulhat, hogy tetőtől talpig hólyagok lesznek a testükön, viszketnek, belázasodnak. Ettől a szenvedéstől és az esetleges szövődményektől tudjuk megóvni a kicsiket a védőoltással – mondta el dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed.

A szövődményekkel kapcsolatban hozzátette, bőrgyulladás, felülfertőződött elvakart kiütések, ótvar, szepszis vagy véráramfertőzés keringés-összeomlással, esetenként tüdőgyulladás, a kisagy érintettsége okozta járászavar, akár agyvelőgyulladás is kialakulhat, sőt, ritkán vakságot is okozhat a betegség.

– A védőoltással százszázalékos valószínűséggel nem szenved súlyos bárányhimlős betegségben a gyermek, és szintén biztos, hogy nem lesz szövődmény. A beoltott gyermekek kilencvenhárom százaléka pedig nem lesz bárányhimlős. Ritkán ugyan kialakulhat bőrpír, duzzanat az oltás helyén, de ezek spontán rendeződnek – árulta el a csecsemő- és gyermekgyógyász főorvos.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az M1 csatornán nyilatkozott úgy, hogy még idén ősszel bekerül a kötelező oltási rendbe a bárányhimlő elleni vakcina, így a 15 hónapos gyerekek az eddig is meglévő kötelező oltások mellett ezt is meg fogják kapni ingyenesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában