közfoglalkoztatás

2019.03.09. 19:44

Járdalapot gyártanak, raknak le a megyeszékhelyen

Járdalapokat gyártottak és raktak le, szociális bérlakásokat újítottak fel, kaszáltak – többek között ilyen feladatokkal bízták meg tavaly Békéscsabán a közfoglalkoztatottakat. A projektek idén is folytatódnak, azok végrehajtására az önkormányzat saját forrásból 18,5 millió forintot fordít.

Licska Balázs

Amíg 2014-ben még több mint 1600-an dolgoztak az önkormányzati közfoglalkoztatási projektekben, addig tavaly már nem érte el ez a szám az 500-at sem – derült ki a városi közgyűlés elé került előterjesztésből, illetve egy sajtótájékoztatón a Fidesz-frakció nevében dr. Kerekes Attila önkormányzati képviselő, a szociális és egészségügyi bizottság elnöke is ismertette a számokat.

Hangsúlyozta: annak idején azért hirdették meg a közfoglalkoztatási programokat, hogy orvosolni lehessen a magas munkanélküliség okozta problémát. Emellett az is szerepelt a célok között egyrészt, hogy a dolgozók értéket teremtsenek, szolgálva a település fejlődését, másrészt pedig az, hogy a közfoglalkoztatottak is érezzék, hogy fontos munkát végeznek, a társadalom hasznos tagjai.

A Mazán László utcai telephelyen készülnek a járdalapok, a betonelemek. A képen Dankó József /Fotó: Imre György/

Tavaly a békéscsabai közfoglalkoztatottak több mint 13 ezer járdalapot és 800 gyeprácsot gyártottak, 59 négyzetméteren építettek új járdát, illetve 845 és 745 négyzetméteren újrarakták a korábbi járdát és térburkolatot. Az új járda a jaminai, Szegfű utcai óvodánál épült, a járdák felújítására pedig főleg a Gábor Áron és a Petőfi utca között, a térburkolatok rendbetételére pedig a Lencsési általános iskolánál és a belvárosi óvoda melletti parkolóknál került sor.

Fontos szerepet töltöttek be a közfoglalkoztatottak tavaly is abban, hogy épületeket, főleg szociális bérlakásokat újítsanak fel, az előző évben hét helyszínen dolgoztak, több mint 3,6 millió forint értékű munkát végeztek el. Tevékenykedtek az Andrássy út 55–57. szám alatt, az Irányi utca 4–6. szám alatt, a Fraklin és a Gorkij utcában, a polgármesteri hivatalban, a Vízmű középiskolában, továbbá a Vakok és gyengénlátók egyesületénél.

Mindezeken túlmenően a közfoglalkoztatottak többek között kaszáltak, csapadékvizet elvezető rendszereket, magyarán árkokat tettek rendbe, a közterületeken szemetet szedtek. Érdekesség, hogy a polgármesteri hivatal a helyi küldemények többségét is közfoglalkoztatottak segítségével kézbesítette, tavaly több mint 12 ezer levél és közel 18 ezer tértivevényes levél ért így célba.

Kuriózumnak mondható az is, hogy Békéscsaba részt vesz egy országos mintaprogramban, aminek köszönhetően hajléktalanoknak biztosítanak munkát és ezzel kiszámítható jövedelmet a közfoglalkoztatásban. Az előző év február végéig 15-en, március elejétől pedig 13-an vettek részt a projektben, ők több mint 10 ezer egynyári virágot neveltek a Mazán László utcai telephelyen.

A hagyományos, hivatalos nevén hosszabb időtartamú közfoglalkoztatásban az önkormányzatnál 460-an tevékenykedtek tavaly, de intézmények, civil szervezetek és állami szervezetek is sikeresen pályáztak közfoglalkoztatásra – ismertették az előterjesztésben.

Egyre kevesebben keresnek állást

Sikertörténetként értékelte a közfoglalkoztatást dr. Kerekes Attila, hozzáfűzve: az elmúlt években a közfoglalkoztatottak 375 millió forint értékű munkát végeztek el Békéscsabán. Tavaly ez 47 millió forint volt, miközben a város 22 millió forintot fordított saját erőből a projektek végrehajtására.

– A közfoglalkoztatási programok idén is folytatódnak – ecsetelte dr. Kerekes Attila és dr. Ferenczi Attila tanácsnok. Sajtótájékoztatón ismertették, hogy a projektekre a város saját forrásból 18,5 millió forintot szán, és hogy azokban több mint 200-an vehetnek részt.

A téma kapcsán Szarvas Péter polgármester a közgyűlés ülésén kiemelte: egyre jobbak Békéscsaba munkaerőpiaci mutatói. Amíg 2012-ben még közel 4000 álláskeresőt regisztráltak, addig ez a létszám tavalyra harmadára, 1200-1300 munkanélkülire csökkent.

Békéscsaba tavaly 10 millió forintot kapott a Belügyminisztériumtól, ezzel ismerték el a város kiemelkedő szakmai tevékenységét a közfoglalkoztatási programok megvalósításában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában