töretlen népszerűség

2019.02.20. 11:30

Sokszor temették már a mozit, pedig éppen a reneszánszát éli

Az animációs, a családi és a Marvel-univerzumba tartozó filmekre voltak legtöbben kíváncsiak tavaly Békéscsabán, de a vígjátékokra és az Oscar-díjra esélyes alkotásokra is sokan beültek a mozitermekbe. A kommersz mellett szép számban látogatták a művészfilmeket is, viszont a feliratos művek továbbra is szűk réteget értek el.

Nagy-Laczkó Viktória

A nyugdíjas filmklub 2017-ben alakult, rendkívül nagy az érdeklődés a tagságra. Fotó: Kiss Zoltán

A nézőszámok folyamatos emelkedését tekintve kijelenthetjük, a megyeszékhelyen töretlen népszerűségnek örvend a mozizás. A filmszínházba járók száma tavaly is nőtt, a Center Mozi által kínált alkotásokat mintegy 200 ezer látogató nézte meg. Bácsfalvi Szilvia, a Center Mozi menedzsere szerint a folyamatos emelkedés két okra vezethető vissza: a mozi még mindig a legolcsóbb szórakozási lehetőségnek számít, másfelől komoly összekovácsoló erővel bír a közös élmény szerzése.

– Legutóbb a Queen frontembere, Freddie Mercury életét bemutató életrajzi film, a Bohém rapszódia vetítésekor figyelhettük meg azt, hogy a látogatók nemcsak kettesben, hármasban, szűk családi körben érkeztek hozzánk, hanem a szülők a gyermekeiken túl a nagyszülőket is magukkal hozták. Sőt, nagy baráti közösségek foglaltak jegyeket – árulta el a menedzser. – Éppen ezért is vagyok nagyon bizakodó a mozizás jövőjét illetően, mert a filmek hiába érhetők el könnyedén a Netflixről vagy online, a közösségi élményt ezek sosem tudják pótolni, s úgy látszik, ezt az emberek is érzik. Így a filmszínház egyre inkább közösségi színtérként léphet előtérbe.

A statisztikák szerint a csabai mozit választók zöme főként a szórakoztató filmek iránt érdeklődött. Tavaly a legnépszerűbb három film a Grincs, a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba és a Bohém rapszódia volt. A nézők 80 százaléka a kommersz, 20 százaléka az art (művészi) alkotásokra vett jegyet. Utóbbi kategóriába nemcsak a művészfilmek, hanem az olyan nemzetközi „A” kategóriás filmfesztiválon bemutatott darabok is beletartoztak, mint például Az első ember (Velence) vagy a Hihetetlen család (Annecy). Magyar művekre is egyre többen váltanak jegyet, 2018-ban több mint 11 ezren választottak hazai filmeket.

– Érzékelhető a nyitás az art mozifilmek iránt, de a nézőink általában a szórakozást keresik. Szeretik a könnyed filmeket, a művészfilmek között viszont nagyon ritka az olyan alkotás, amely úgy gyönyörködtet, hogy közben „nem öl meg” – mondta Szilvia, aki minden hétfőn az amerikai sikerlisták böngészésével, a forgalmazók által kínált új filmek kiválasztásával foglalkozik annak érdekében, hogy a legnagyobb nézőszámot produkálja a mozi.

– Nagyon komoly számolás folyik a háttérben. Vitathatatlan, hogy azt is néznünk kell, milyen bevételt, nézőszámot tud hozni egy-egy mozifilm, de a kommerszfilmek mellett a kihagyhatatlan fesztivál- és művészfilmeknek is itt a helye – tette hozzá.

A legtöbb alkotás magyar nyelven fut Csabán, de a menedzser – ha van rá mód – az összes lehetséges verzióban (eredeti nyelven, felirattal, szinkronnal, 2D-ben és 3D-ben is) lekéri a műveket. A feliratos verziót nem sokan választják, mindössze egy-két előadást tudnak megélni ezek a változatok, de a 3D-s technológiával készültek ismét közkedveltté váltak.

– Az Avatar volt az első igazán jó minőségű 3D-s film. A sikere után szinte minden rendező, stúdió 3D-t gyártott. A gyengébb minőség miatt azonban megkopott ezek népszerűsége egy időre, de mostanában kezdenek rájönni a stúdiók, csak akkor van értelme a technológia alkalmazásának, ha valóban hozzáadnak az alkotás értékéhez, így újra egyre jobb művek készülnek – árulta el a menedzser

 

Filmklub a nyugdíjasoknak

A mozi az idősebb korosztály felé is nyitott néhány éve: 2017-ben dr. Pap István közreműködésével elindították a nyugdíjas filmklubot. A kezdeményezést akkora érdeklődés övezte, hogy azóta két újabb csoportot is létrehoztak; mindegyik teljes létszámmal megy, bejutni nagyon nehéz. Előfordult, hogy az egyik tag a házastársa nyugdíjazása előtt két évvel jelezte a csatlakozási szándékot. Nagy Jánosné három éve tagja a klubnak.

Azt mondja, szerencsés, mert az elsők között tudott belépni. Sosem hagyna ki egy előadást sem, mert nagyon kedveli a filmek előtti ismeretterjesztő és informatív bevezetőket, különböző műfajú alkotásokat ismerhet meg, baráti társasággal tölthet egy kis időt, valamint a látott filmekre és az elhangzottakra alapozott év végi műveltségi vetélkedőt is jó kikapcsolódásnak tartja.

A nyugdíjas filmklub 2017-ben alakult, rendkívül nagy az érdeklődés a tagságra. Fotó: Kiss Zoltán

A legnépszerűbb filmek Békéscsabán (2018)

1. A Grincs

2. Mamma Mia! Sose hagyjuk abba

3. Bohém rapszódia

4. Bosszúállók: Végtelen háború

5. Hotel Transylvania 3 – Szörnyen rémes vakáció

6. Jurassic World: Bukott birodalom

7. A szabadság ötven árnyalata

8. Valami Amerika 3

9. Deadpool

10. Venom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában