BÉKÉSCSABA/Románia

2019.02.11. 17:30

Pályázatot nyert a Körösök Völgye Natúrpark

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület (KVNE) 65 ezer euró forintos pályázati forrásból hozná össze a Fekete-Körös mentén fekvő magyar és román települések közösségeit. A CultUmbrella – Települési együttműködések erősítése a Körösök Völgyében elnevezésű program részleteiről hétfőn számoltak be a felek képviselői a Széchenyi ligeti látogatóközpontban.

B. A.

Pócsi Gabriella, a projekt menedzsere kifejtette, a fenti összeg 85 százaléka uniós támogatás, melyet a magyar és a román kormány is támogat, illetve ahhoz, a programban résztvevő két település, Békés és az Arad megyei Nagyzerind község önkormányzatai is hozzájárulnak.

A 2020-ig tartó program során településenként 2-2 rendezvényt bonyolítanak le. Az események hazai helyszíne Békés városa lesz, ahol a 2017-ben debütált Körös-menti települések találkozóját, mintegy folytatásaként, hagyományteremtő szándékkal rendezik majd meg. Emellett a KVNE tevékenységébe tartozik még a Green Umbrella elnevezésű kísérőprogram véghezvitele, amely a Körösök Völgye Natúrpark természeti és kulturális értékeinek és helyi termékeinek lakossági népszerűsítését tűzte ki célul.

A képen Pócsi Gabriella, Simándi Sándor és Vantara Gyula /Fotó: Lehoczky Péter

Simándi Sándor Nagyzerind polgármestere a romániai programokról szólva elmondta, az Arad és Nagyvárad között félúton található településen, a magyarországi minta alapján, szintén mindkét évben megtartják a Körös-menti települések találkozóját. Itt a fesztivál a tervek alapján olyan elemeket tartalmaz mint, családi és gyermekprogramok, zenés-táncos programok, sportrendezvények, hagyományőrző, kulturális és gasztronómiai programok, könyvbemutatók valamint kiállítások.

Vantara Gyula a KVNE elnöke a 20 millió forintos projekt angol nevének kapcsán (CultUmbrella – kulturális esernyő) arra hívta fel a figyelmet, hogy ezen esernyő alá sok minden és sok mindenki befér. Felidézte a 100 évvel ezelőtti eseményeket is, amikor is mesterséges határt húztak az érintett tájegység közé, amellyel nem csak ott élőket szakították el egymástól, de azt az infrastrukturális hálót is törés érte, amely az utak és vasútvonalak hálózatát egyaránt érintette.

– Ennek mintegy szimbolikus feloldását jelenti többek között ez a projekt, amelynek célja, hogy ezt a természetileg egységes területet határ nélkülivé tegyük – hangsúlyozta Vantara Gyula.

A rendezvények célja a Körös-menti települések között meglévő közösségi alapú együttműködések kialakítása és erősítése, újabb hosszú távú stratégiai együttműködések generálása, kulturális és gazdasági kapcsolatok élénkítése, a közös helyi identitás megerősítése. A rendezvényeken kiemelt szerepet kap a helyi és települési értékek bemutatása, valamint a környezettudatos szemléletformálás. Mindemellett a két település a rendezvények által egy új turisztikai attrakcióval is gazdagodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában