Digitalizáció

2019.01.15. 13:50

Váljunk tudatos felhasználókká az új világban!

A digitalizáció manapság már az élet minden területén jelen van, és egyre jobban kihat mindennapjainkra. Utóbbi miatt fontos, hogy időben – már gyermekkorban, a pályaválasztás előtt – ismerkedjünk meg vele, hiszen sorsunk alakuását nagymértékben befolyásolhatja.

Vásári Erzsébet

Koszecz Sándor, az Életfa Kulturális Alapítvány elnöke és a KOLLABOR Élménypedagógiai Központ projektmenedzsere elmondta, jelenleg egy nagy digitális átállásban vagyunk. Ennek kifejtését a mostani foglalkozásokra való rávilágítással kezdte, melyek többségénél észrevehető, hogy rövid időn belül IT (informatikai) szakmákká válnak. Utóbbi igaz a banki, a mezőgazdasági, a média- és az egészségügyi területekre is, hiszen az információs technológia mindent áthat, ezért a digitális írástudás különösen fontos.

A projektmenedzser ezután a logikus gondolkodás megtanulását említette. Úgy véli, az informatikai világot félretéve, kizárólag a saját munkánkra gondolva is észrevehetjük, hogy bármilyen feladatot végzünk, abban folyamatokat építünk fel, melyekben sorozatok, döntések, elágazások és ciklusok vannak.

A digitalizáció megismerése nagymértékben befolyásolja a sorsunk alakulását /Illusztráció: Shutterstock/

Hozzátette, ezt leírva máris egy alapszintű programozói nyelvet láthatunk magunk előtt. A KOLLABOR-ban éppen ezért lehetőséget biztosítanak a fiataloknak az alkotási élmény megélésére a 3D nyomtatástól kezdve a lézervágáson keresztül a konyháig minden területen azért, hogy egy olyan alapot kaphassanak, amire bármilyen tudás építhető.

Koszecz Sándor elmondta, a mai kort hatalmas változás jellemzi, amiben a munkaerőpiac átalakulását is tapasztalhatjuk. Az oktatásban ezért felerősödött az úgynevezett soft skillek (puha faktorok; például problémamegoldó és alkalmazkodóképesség, kreativitás, valamint kritikus gondolkodás) szerepe, hiszen ezzel az alappal tudunk alkotó módon alkalmazkodni környezetünkhöz. Gyermekeinknek pedig a digitális világ legalább alapfokú ismerete szükséges ahhoz, hogy a pályaválasztás minél sikeresebb legyen számukra.

Két nagy területet kell azonban megkülönböztetnünk a digitális világban – folytatta a projektmenedzser. Az egyik a felhasználói, a másik pedig az alkotói és alakítói oldal. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ezek a technológiák mind eszközök számunkra, és tudatosan kell használnunk őket, mert ellenkező esetben könnyedén a rabjukká válhatunk.

Végül elmondta, véleménye szerint minden korosztály számára lényeges, hogy otthon érezze magát a digitális világban, hiszen a hétköznapokban sokszor már a legalapvetőbb dolgokkal kapcsolatban is elsőként az internetes keresőoldalhoz fordulunk segítségért. Egy enyhe lefolyású betegség tüneteinek fellángolásakor ugyanis szinte biztosan a világhálón keresünk megoldást, mielőtt a háziorvosunkhoz fordulnánk bajunkkal. Fontos azonban megjegyezni: nem úgy gondolunk rá, mint egy szakemberre, hanem inkább egy olyan tartalomszolgáltatóra, ami a saját szabályrendszerein keresztül a tartalom-előállítókat abba az irányba tolja, hogy minél jobb minőségű információk jelenhessenek meg. Például, ha egy gyógyszer leírására van szükségünk, akkor rákeresve arra a Google azt fogja elsőként kiadni, ami annak dobozában is megtalálható.

Félelmet is kelthet az ismeretlen

A Z generáció beleszületett a digitális korba, sokan már az általános iskolában saját mobiltelefonnal rendelkeznek. A 14-18 éves korosztály ennek megfelelően mutatkozik be a közösségi médiában.

Kutatási adatok szerint a felnőttek és a fiatalok azonos gyakorisággal látogatnak a Facebookra, az Instagramon pedig az utóbbiak töltenek el több időt, mégis háromszor annyian tartanak attól, hogy kínos információk kerülhetnek elő róluk, mint az idősebb korosztályban – tudtuk meg a Samsung sajtóközleményéből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában