Sarkad

2019.01.11. 13:02

Fejlesztéssel, képzéssel javítanának a helyzeten

Egyhangúlag bólintottak rá a helyi esélyegyenlőségi programra – ez egy közel százoldalas dokumentum – a sarkadi képviselő-testület legutóbbi ülésén.

L. B.

Sarkadon is vannak szegregátumok, szegregációval veszélyeztetett területek, ahol az aktív korúakon belül magas a legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők és a munkajövedelemmel nem rendelkezők aránya. Ilyen terület az északi városrész – a Szalontai utca környéke –, az óvárosban a Bakrét utca–Sarkadkeresztúri út–Széles utca által határolt terület, a Gárdonyi utca–Honvéd utca–Gárdonyi tér által határolt terület, illetve Újteleken a Nárcisz utca környéke.

A mélyszegénységben élőkkel és a romákkal kapcsolatban azt írták, hogy szükség van a közfoglalkoztatási programok folytatására; hogy mérsékelni kell a munkanélküliséget; hogy a szegregált vagy szegregációval veszélyeztetett területeteken városrehabilitációs programokat kell végrehajtani. A gyermekekkel kapcsolatban jelezték, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek életminőségén kell javítani; hogy biztonságos, kulturált közösségi színtereket kell működtetni.

A nőkkel kapcsolatban úgy fogalmaztak, szükség van az oktatásra, a képzésre; és hogy olyan intézményeket kell működtetni, amelyek segítik a gyermekek napközbeni ellátását – itt meg kell említeni, hogy folyamatban van egy új bölcsőde építése. Az idősek kapcsán jelezték, hogy nekik is szabadidős programokat kell szervezni, bűnmegelőzési programot kell működtetni. A fogyatékkal élők segítése érdekében akadálymentesítésre van szükség.

A grémium ülésén dr. Mokán István polgármester hangsúlyozta, komoly munka volt az esélyegyenlőségi program összeállítása, és hogy a célok megvalósítását több pályázat, több beruházás is segíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában