testületi ülés

2018.12.13. 17:55

Átszervezik a közterület-használatot Gyulán

Számos lényeges döntést hozott, egyebek mellett a közterület-használat átszervezéséről is határozott csütörtöki ülésén a gyulai képviselő-testület.

P. G.

Az előterjesztés tárgyalása során dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, a Kúria egy budapesti ügyben hozott döntése miatt volt szükség a változtatásra. Eszerint a közterülethez-használathoz való hozzájárulásnak hatósági döntésen és nem szerződésen kell alapulnia. A jelenlegi eljáráson a legtöbb településen, így Gyulán is módosítani kellett. Az önkormányzat így teljes mértékben felülvizsgálta a mostani rendszert: új rendeletet alkotott a közterület-használattal kapcsolatban, amely garanciákat tartalmaz arra, hogy a korábbi szabálytalan közterület-használattal szembeni fellépés is egyszerűsödik majd.

A helyi zajvédelem szabályairól is új rendelet született, módosították a képviselő-testület és a polgármesteri hivatal szervezeti és működési szabályzatát, valamint a közüzemi kft.-vel kötött feladatellátási szerződést, hiszen az önkormányzati cégtől a polgármesteri hivatalhoz kerül a közterület-hasznosítás feladata.

A változtatásnak egyébként különös aktualitást adott Csengeri Lajos interpellációja. A képviselő még az előterjesztés tárgyalása előtt azt kérte, hogy helyezzenek nagyobb hangsúlyt az ellenőrzésekre. Mint mondta, vélhetően nem csak neki borsódzik a háta, amikor hétvégén vagy hétköznap reggel megszólal az autóra szerelt hangosbemondóból a tollfelvásárló reklámja. A képviselő némi derültséget okozva szó szerint idézte is a szöveget.

Ködmönné dr. Lipták Anna osztályvezető elmondta, az eddigi szabályozás csak félig adott megoldást a problémára. A hangos hirdetőberendezésre ugyan nem köthető közterület-használati szerződés, ám rendeletük mostanáig nem tartalmazott szankcionálási lehetőséget. A közterület-felügyelők így csak közölhették az érintettel, hogy jogszerűtlen tevékenységet folytat. A már említett, csütörtökön elfogadott, többségében január elsején életbe lépő változtatások után azonban már ötezer és 50 ezer forint közötti helyszíni bírság is kiszabható majd, illetve a közigazgatási bírság esetén ennél magasabb összegű is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában