galériával

2018.11.28. 18:27

Ezüstöt érdemelt a Békés Megyei Culinary Team versenymunkája

A luxembourgi gasztronómiai világbajnokság utolsó versenynapján a regionális csapatok között színre lépett a Békés Megyei Culinary Team, versenymunkájuk ezüstöt érdemelt.

Fotó: Imre György

A csapat tagjai öt napja dolgoznak szinte megállás nélkül, hiszen az ünnepélyes vébé megnyitó óta minden napra jutott versenymű. A team 5 tagja és segítőik ugyanis egyéni versenymunkával is indultak a világversenyen ezüst- és bronzérmeket nyerve.

– Nem volt idő az ünneplésre, hiszen a csapat programja ma került az asztalra. A hidegkonyhai előírások szerint a mesterek egy 8 személyes dísztálat, egy 5 fogásos exkluzív menüt, 3 előételt, négyféle tányérdesszertet, négyféle Petit Four-t és négyféle Finger Food-ot készítettek a nemzetközi gasztronómiai trendeknek megfelelően úgy, hogy a régiót és a nemzeti konyha sajátosságait tükrözzék – foglalta össze az eseményeket Varga Károly, a csapat kreatív atyja.

– A Békés Megyei Culinary Team ételkölteményeinek fő elemei a mangalica, a csicsóka, a bébikolbász, a makói hagyma, amely nem csak saját, hanem a szomszédos megye hungarikumait és a Nagy Magyarország gasztronómiai kincseit is tartalmazza – nyilatkozott Szeidler Zsolt csapatkapitány a csapat programjáról.

Egy kis ízelítő a Békés Megyei Culinary Team luxembourgi étlapjáról a teljesség igénye nélkül: báránygerinc juhtúrós-szalonnás polentával, szilvásváradi kövipisztráng akácmézes vinaigrette-vel. Desszert különlegességeikben fontos hozzávaló a homoktövis a piros bogyós gyümölcsök mellett. Ambrus Gizella, a csapat székelyföldi barátja biztosította külön a csapat részére szedett, eltett kékáfonyát, amelyből mousse készült. Az édességben helyet kapott még dupla, sőt tripla csokis variáció, Tokaji Aszú esszencia, a szezonális sütőtök, a gyömbér és a hecsedli.

A Békés Megyei Culinary Team tagjai tudásuk legjavát nyújtották. Mindannyiuknak szerepe van a sikerben. Az elmúlt két évben mindennapi munkájuk mellett készültek erre a megmérettetésre és az utóbbi félévben ezzel keltek, feküdtek. Nem számít az, hogy ki a csapattag és a segítő, az eredmény minden egyes tagnak az érdeme. Ők pedig Szeidler Zsolt csapatkapitány mesterszakács, Nyári János szakácsmester, Kövér Sándor és Bartik Gergely szakácsok és Magyar Tünde cukrász szakoktató, Bondár László éttermi mester, Kovács Csaba mesterszakács, Szokai Imre szakácsmester, Piatkó Zsolt mesterszakács, Farkas Edina cukrász. Nem feledkezhetünk el a csapat menedzseréről, Ambrus György mesterszakácsról, aki az MNGSZ alelnöke és a Magyar Gasztronómia Nagykövete valamint a támogatókról, akik nélkül ez a vébé verseny nem valósulhatott volna meg.

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában