átlagjövedelem

2018.11.03. 11:20

Nőttek a keresetek Békés megyében is

Az idei első félévben Békés megyében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 239 ezer, a családi kedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset 159 ezer forint volt – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Busi Ottó

A bruttó és nettó átlagkereset egyaránt 12,8 százalékkal múlta felül a tavalyi év első félévit, a növekedés üteme meghaladta az országos átlagot. A keresetek továbbra is jelentősen, 26,3 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint országosan. A keresetnövekedés a versenyszférában 11,2, a költségvetési szférában 15,1 százalékot tett ki. Az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete a versenyszférában 243 ezer, a költségvetési szférában 236 ezer forint volt.

A szellemi munka továbbra is jobban fizet /Illusztráció: Shutterstock/

Az adatokból kiderül, az információ és kommunikáció, a közigazgatás, valamint a pénzügyi szolgáltatás nemzetgazdasági ágak bruttó átlagbére legalább negyedével meghaladta a megyei átlagot. Legkevesebbet – átlagosan 174 ezer forintot – a vendéglátás területén munkát vállalók keresték, ami 27,1 százalékkal elmaradt a megyei átlagkeresettől.

Az átlagkereset a fizikai foglalkozásúaknál 13,9, a szellemieknél 10,3 százalékkal emelkedett. A fizikai foglalkozásúak bruttó átlagkeresete 192, a szellemieké 305 ezer forintra bővült – állt a KSH által közzétett adatokban. Az átlagos havi munkajövedelem az idei év első fél évében 247 ezer forint volt, ami 12,8 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva. A kereseten felüli egyéb munkajövedelem aránya 3,1 százalék volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában