BÉKÉS MEGYE

2018.11.11. 06:50

Mestereket avatott a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Ünnepélyes keretek között avatták fel a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK) idei mesterképzésén résztvevő szakembereket szombaton a békéscsabai Phaedra Rendezvényközpontban. A BMKIK által indított tanfolyamokon mintegy 89 mester tett vizsgát 13 szakmában ebben az évben. A hétvégi mesteravató ünnepség egyben a 2018-as képzési időszak lezárását is jelenti.

Nagy-Laczkó Viktória

Hosszú hónapok után szombaton dőlhetett hátra az a 89 szakember, aki idén beadta jelentkezését a kamara mesterképzésére. Az érintettek több hónapja dolgoztak azon, hogy kézbe vehessék a mesterleveleiket. A képzés november 10-én zárult, hétvégéig mindenki befejezte tanulmányait. A mestereket a kamara egy mesteravató ünnepséggel köszöntötte, ahol a résztvevők hivatalosan is esküt tettek arra, hogy legjobb tudásuk szerint végzik a munkájukat és oktatják a jövő generációját.

A jelenlévőket többek között Zalai Mihály, a Békés megyei Önkormányzat elnöke, és Orosz Tivadar, a BMKIK elnöke is köszöntötte. Utóbbi elmondta, a kamara a minőségi szakképzés érdekében erősíti a mesterkultuszt. Mint fogalmazott, a mesterszint egy magas szintű szaktudást jelent, egy ismeretátadást, erkölcsi és példamutató magatartást, megbízhatóságot, valamint kitartást feltételez.

– Nekünk szükségünk van magasan képzett szakemberekre, enélkül Magyarország nem tud kiválóan teljesíteni, a gazdasági növekedéshez elengedhetetlenül hozzátartoznak. Tudom, rengeteg probléma van a szakképzés körül. Úgy vélem, az irány helyes a duális képzés irányába, a gyakorlati ismeretek beépítése a tananyagba, illetve a szakmák népszerűsítése a fiatalok körében. Fontos lenne, hogy minél több fiatal ismerje meg a szakmai lehetőségeket, és kevesebb legyen a lemorzsolódás – mondta el. Hozzátette, mindezt a feladatot a kamara változatlanul felvállalja, és a jövőben nagyobb hangsúlyt kap a színvonal emelése, mind az iskolákban, mind a munkahelyeken.

 

Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK) szakképzési osztályvezetője lapunk kérdésére elmondta, a kamara ebben az esztendőben 54 fő mesterfelkészítő tanfolyamára és mestervizsgájára kapott forrást a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, aminek köszönhetően a támogatottak 20 százalékos önerővel szerezhették meg a mesteroklevelet.

– Mindez azt jelenti, hogy egyre nagyobb a szakemberek körében a mestercím presztízse. Az elmúlt években rengetegen tettek vizsgát nálunk, több mint ezer mestert képeztünk. A növekvő tendencia hátterében az áll, hogy belekerült a szakképzési törvénybe az, hogy bizonyos szakmáknál csak annak a cégnek lehet tanulója, akinél a gyakorlati oktató mestercímmel rendelkezik. Akik viszont elvégezték jó hírét vitték a képzésnek, és már azok is elkezdtek jelentkezni, akiknek nincs tanulójuk; most már azt mondhatjuk, hogy 50 százalékban olyanok ültek be a padba, akiket nem a tanulóképzés kényszere vitt be – fogalmazott az osztályvezető.

 

Az ünnepélyes rendezvényen minden érintett oklevelet kapott, melyhez a képzéshez kapcsolódó kiadvány is járt. Ebben az oktatók és képzési partnerek, valamint az új mesterek neve szerepel, továbbá a tanfolyamokon részt vevők közül több mint 50 mesterrel készült interjú.

Az eseményen először adta át az iparkamara az arany-, ezüst- és bronzkoszorús mesteri címeket. Összesen 15 olyan szakember kapott ilyet, akik 10, 20, 30 év végeznek elismert munkát szakmájukban. Ezen túl köszöntötték az októberi EuroSkills Békés megyei döntőseit és a Magyar Kézműves Remek díjat elnyerő megyei szakembereket.

Aranykoszorúsok:

Futakiné Pongrácz Jolán békéscsabai szűcsmester

Szűcs Lajosné békési női szabó mester

Dr. Gyöngyössy Györgyné békési fodrászmester

Kertész János békéscsabai autószerelő mester

Diószegi Gyula békéscsabai ács-állványozó mester

Ezüstkoszorúsok

Palkóné Zámbó Edit békéscsabai fodrászmester

Domokos Zoltán békési autószerelő mester

Kertai Emőke békéscsabai kozmetikus mester

Tiba Mihály köröstarcsai gázvezeték-szerelő mester

Balogh Lászó gyulai cukrász, cukrászmester

Bronzkoszorúsok

Győri Árpád békéscsabai bádogos mestert

Lipcsei Mátyás békési kőműves mestert

Orbán Péter gyulai gázszerelő mestert

Tímár András gyomaendrődi szakácsmestert

Tóth Sándor Olivér zsadányi kőműves mestert

Az iparkamara pénzjutalomban részesítette a szeptemberi EuroSkills verseny Békés megyei döntőseit:

Takács Zoltánt, aki mechatronika I. helyezést ért el párban

Kovács Alexandrát, aki V. helyezést ért el a fodrászok között

Orodán Tamást, aki V. helyezett informatikai rendszerüzemeltető

Lóczi Gábort, aki a szárazépítők között a VI. helyezést érte el.

Díszoklevelet vehettek át az idén Magyar Kézműves Remek díjat elnyerő megyei kézművesek:

Kocsor Imréné békési kosárfonó népi iparművész

Lukács Eszter Mária békési hímző

Dávidné Gyarmati Zsuzsanna békési szövő

Pallér Sándor újkígyósi hentesmester

Szőke Péter János – békéscsabai bőrműves népi iparművész

Hirdetés

Megjelent a Mesterlevél

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara köszöni a támogatást a Mesterlevél 2018. című könyv létrejöttéhez a Békés Megyei Önkormányzatnak, Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának, Csorvás, Mezőberény, Orosháza, Sarkad, Mezőhegyes, Újkígyós városok önkormányzatainak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában