zöld rendszám

2018.11.10. 06:50

E-autók Békésben: inkább a hibrideket keresik a vevők

Közel száz százalékkal több elektromos autót helyeztek forgalomba hazánkban az elmúlt időszakhoz képest, és a hibridek száma is jelentősen nőtt. Ez utóbbi egyébként a régiós szereplők szerint jelenleg népszerűbb megyénkben. Az egyik legnagyobb helyi használtautó-kereskedés nagyságrendileg félszáz elektromos és hibridjárművet értékesít évente.

Busi Ottó

Fotó: Lehoczky Péter

A Újra lehet pályázni az elektromosgépjármű-beszerzések támogatására, a programban 3 milliárd forintos keret áll rendelkezésre hazai költségvetési forrásból – jelentette ki nemrégiben az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára. Weingartner Balázs hozzátette, a régióban jelenleg hazánkban értékesítik a legtöbb elektromos járművet, több mint nyolcezer zöld rendszámú jármű közlekedik a magyar utakon.

Októberben 11 ezer, az első tíz hónapban pedig több mint 115 ezer új személygépkocsi került forgalomba. Ebből összesen 1031 volt tisztán elektromos autó, 97,1 százalékkal több, mint tavaly. A forgalomba helyezett plug-in hibridek száma 636 volt, ami 77,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának adatait­ – közölte hétfőn a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) és a Carinfo.hu a DataHouse Kft. adatai alapján.

Hazánkban több mint nyolcezer zöld rendszámú jármű közlekedik.

A jelentés szerint a tisztán elektromos és a plug-in hibridgépkocsik forgalomba helyezése jelentősen, de még kis mennyiség mellett időarányosan nő, azonban a felvevőpiac korlátozott, az egész évre elképzelt kétezer körüli forgalomba helyezés elérhető.

Megyénkben a piaci szereplők szerint főként a hibridgépkocsik a népszerűbbek, a tisztán elektromos autókból a sofőrök annak magasabb ára és a töltőállomások régiós kiépítetlensége miatt még kevesebbet vásárolnak.

– Egyre több ilyen autót értékesítünk, de egyelőre a hibridjárművek népszerűbbek, az elektromos iránt is érdeklődnek, de ezek magasabb ára miatt többen választják az előbbit. Ebből egyébként kétféle létezik, egy tölthető és egy nem tölthető. Előbbinél az elektromos hálózatból is táplálható a jármű, míg utóbbinál csak a hagyományos belső égésű motor tölti az akkumulátorokat. Árban egyébként egy tisztán benzines és hibridautó között nagyságrendileg 10-15 százalék különbség van, ennyivel kerül többe a hibridjármű – árulta el Meszlényi Dániel, a Meszlényi-Autó marketing- és PR-vezetője.

Bernát Barna mutatja, hogy kereskedésük elektromos töltőállomással is fel van szerelve /Fotók: L. P./

A régiós használatautó-piacon is hasonló trend látszik, ott is inkább a hibridjárművek a népszerűbbek. A helyi kereskedők elmondása alapján a vásárlók tudatosan keresik az ilyen járműveket. Tapasztalatuk szerint, míg hagyományos belső égésű járműveknél könnyebben váltanak egy-egy típus vagy márka közt, addig azok, akik hibridet, esetenként elektromos járművet keresnek, csak ilyen autót akarnak.

– Városi, megyén belüli közlekedésre tökéletes lehet a tisztán elektromos, de egy hosszabb útra tapasztalataim szerint inkább hibrid- vagy hagyományos belső égésű motorral szerelt járművet választanak a sofőrök. Az idősebb hibrid Toyoták már másfél millió forinttól elérhetők, de mi jellemzően inkább a fiatalabb, öt év körüli járműveket áruljuk, melyek egyébként családi autóként is keresettek. Ezek ára három és fél millió forinttól kezdődik – árulta el Bernát Barna, az Autó Dual ügyvezetője.

Vissza nem térítendő támogatás

Magánszemélyek, gazdasági társaságok, önkormányzatok adhatnak be pályázatot vissza nem térítendő támogatásra. A megnyíló pályázatban a bruttó vételár 21 százalékát, maximum 1,5 millió forint támogatást lehet kérni. Változás a korábbi kiíráshoz képest, hogy a 15 millió forint maximális bruttó vételárat 20 millió forintra emelték. A jövőben is a kereskedővel számolják el a támogatást, aki a korábbi gyakorlattal szemben előleget is kérhet – ismertette Weingartner Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában