a világháló veszélyei

2018.08.30. 11:26

Könnyen behálózzák a gyerekeket a neten

Szinte minden tinédzsernek van már okostelefonja, és tagja valamelyik közösségi hálónak. Az utóbbi a társaikkal való kapcsolattartás és a tájékozódás mellett veszélyeket is rejtegethet számukra, ezért érdemes odafigyelni rájuk.

Vásári Erzsébet

A serdülők korukból adódóan próbálgatják a szerepüket a felnőttek világában, például a világhálón, ami azt jelenti, hogy lehetőségeikhez mérten igyekeznek bizonyos helyzetekbe belemenni – mondta Kozma Zoltán klinikai szakpszichológus. Azonban a kamaszok érzelmi élete és személyisége nem elég felkészült arra, hogy ezen kísérletek következményeit feldolgozzák. Kíváncsiak, érdeklődőek, de nem mérik fel, hogy milyen veszéllyel járnak szárnypróbálgatásaik, ebből adódóan könnyebben befolyásolhatók.

Gyakran előfordul, hogy játszmákba kezdenek, a különböző közösségi oldalakra magukról mindent eláruló képeket és posztokat töltenek fel, és olyan hozzászólásokat írnak, melyek által bajba kerülhetnek. Konfliktushelyzetbe sodródnak, amiből szeretnének kihátrálni, de legtöbbször nem tudják megvédeni magukat.

A szakpszichológus hozzátette, gyakran előfordul, hogy a serdülők társkereső oldalakra regisztrálnak, eljutnak egy találkozásig az adott beszélgetőpartnerrel, viszont nem számítanak arra – például tizenéves lányok esetében –, hogy egy idősebb férfival állnak majd szemben, aki szeretne valamilyen hasznot húzni a randevúból. Ebben a helyzetben pedig eszköztelenné válnak önmaguk megvédésére, és könnyen lehetnek akár erőszak áldozatai is.

Érdemes olyan – köztük számos ingyenes – szűrőprogramot telepíteni, amellyel elkerülhető, hogy felnőtteknek szóló, ijesztő tartalmat nézzenek az interneten a gyerekek. /Illusztráció: Shutterstock/

Kozma Zoltán hangsúlyozta: azokban a családokban, ahol kevesebb a kommunikáció, nincsenek szoros érzelmi kapcsolatok, vagy csak nem figyelnek oda kellőképpen a kamaszokra, ezek a problémák hatványozottabban kerülnek elő. Magukra vannak hagyva a gondjaikkal, s a közösségi oldalakon átélt élményeikkel egyaránt, pedig gyakran már egy szülő-gyermek beszélgetés is sokat segíthet azon, hogy a tini ne kerüljön bele a veszélyes szituációkba.

A megoldás az lenne, ha az édesanyák és édesapák a rohanó világban is időt szánnának arra, hogy megkérdezzék gyerekeiket például arról, mit csináltak aznap a világhálón. A szülői nevelés része a problémák meghallgatása, a tanácsadás és a nehézségeken való átsegítés. Az elmélyült beszélgetések tudják csak a kamaszokat a jó útra terelni és ott is tartani.

A szakember elmondása szerint az elmúlt időszakban gyakorivá váló közösségi oldalakon ingázó körlevelekre való fogékonyság a beszűkült állapotban lévő, hullámzó hangulatú, gyakran mélyponton lévő gyermekeknél fordul elő leggyakrabban. Ezek az üzenetek tovább szűkítik a gondolkodásukat, és így sodródhatnak bele akár egy öngyilkossági kísérletbe is. Tanácsa ebben az esetben is az, hogy a szülők figyeljenek oda gyermekeire.

Amennyiben az egyébként jókedvű, társasági életet élő kamasz egyre többet van egyedül, nem látja el a mindennapi teendőit, folyamatosan az internetet bújja, szorongóvá, gátlásossá válik, az annak a jele lehet, hogy beszűkült valamire, esetlegesen az említett üzenetek mondanivalójára. Számukra segítség lehet az oldódás, a programok szervezése, ám ha nem reagál ezekre, úgy mindenképp szakemberhez kell fordulni vele.

A biztonságos internethasználatról

Rendkívül fontos a tudatos internethasználat, különösen a fiataloknál. A legsérülékenyebbek a gyermekek, ezért rájuk nézve a felnőtt társadalom felelősséggel tartozik. Lényeges, hogy betartassák velük a biztonságos netezés szabályait, például azt, hogy a közösségi oldalakon létrehozott profilokon a lehető legkevesebb információt adjanak meg magunkról, ne osszák meg például lakcímünket, telefonszámukat, vagyoni vagy egészségügyi helyzetüket.

Mindezek mellett beszélgessenek a gyermekekkel a világhálón látottakról, hallottakról (ahogy a mesékről is). Célszerű megkérni a kamaszokat arra, hogy időnként mutassák meg a profiloldalukat. A szülők vegyenek részt virtuális életükben is. Mindezt akkor lehet megvalósítani, ha kialakul köztük egy kölcsönös bizalom. Ehhez az szükséges, hogy rendszeresen szakítsanak időt gyermekükre, bizalmas beszélgetésre, közös időtöltésre, különösen akkor, ha már lázadó tizenéves.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában