hajómakettek

2018.08.06. 13:56

Hadicirkálók és csatahajók bűvöletében él az orosházi Bence

Csatahajómaketteket készít kartonpapírból az orosházi Nemes András Bence. A 17 éves kamasz autista. A magyarbánhegyesi speciális iskola tanulója, bőrdíszművességet tanul, nem is akármilyen sikerrel. Bence fantasztikus memóriával és emlékezőképességgel rendelkezik. Munkáit legutóbb a magyarbánhegyesi falunapi kiállításon láthatták az érdeklődők. A vendégkönyv tanúsága szerint sokakat lenyűgözött a látvány.

Csete Ilona

Bence szobájában az alkotáshoz szükséges eszközök – ragasztópisztoly, kartonok, könyvek, számítógépén a Wikipédia vonatkozó oldalai – és a már kész makettek sokasága fogad. Bence kisfiúként látta a Titanic című filmet, ami valósággal megbabonázta.

– Kezdetben csak álmodoztam a nagy hajókról. 2013-ban kicsiben elkészítettem a Titanicot, meg a Britanniát. Mára a kis maketthajóimnak a száma meghaladja a hatvan darabot. A nagy hajóim előzménye volt, hogy legóból kiraktam egy szép darabot – mondta, és ez utóbbi is előkerült beszélgetésünkkor a szoba egyik sarkából. Ezután boltban vásárolt, kreatív makett-alkatrészekből rakosgatott össze hajókat a fiú. Ám ezek meghibásodtak játék közben, és a javításuk problémát okozott. A karton és a ragasztópisztoly hozott fordulatot Bence munkásságában. 2015 óta készít nagy csatahajókat, cirkálókat és rombolókat. De ennek is van előzménye: egy videójáték, a Pokoli szomszédok hatására házakat is összerakott.

Nemes András Bence családja a kartonpapírt egy gyárból szerzi be, azokból készülnek a makettek.

Beszélgetésünk alatt hatalmas tervrajzokat vett elő édesanyja. Megtudtuk, mielőtt munkához látna Bence, megtervezi a részleteket. Kedvencei a japán hajók, rengeteget olvas róluk. Az apró részletekre is emlékszik, történeteiket megállás nélkül sorolta ottjártunkkor, legyen 1918 vagy éppen a második világháború időszaka. Névre, évszámra, a hajó kortörténetének a legapróbb mozzanataira is emlékszik a fiatal, aki lemásolta már a japánok 72 ezer tonnás csatahajóját is. Scholtz Endre művésztanár is foglalkozott Bencével, amikor egy gyulai iskola diákja volt.

A szerző felvételei.

– Kreatív művész szeretnék lenni – tette hozzá a diák, aki akár kilenc nap alatt is elkészül egy-egy hatalmas kartonmakettjével. Elárulta, már lementette egy repülőgép-hordozó tervrajzát. Azt már anyukája teszi hozzá: ezeknek a tárolása probléma. Örülnek, ha felkérést kap Bence, és a munkáit elviszik kiállításra. Legutóbb Magyarbánhegyesen mutatkozott be, de megismerték a makettjeit Hajdúnánáson is.

– A fiam nagyon jó eszű gyerek, fantasztikus a memóriája. Ő egy különleges ember. Sokáig úgy fogalmaztak, Bence autisztikus tüneteket produkál, de két éve kimondták: autista. A közösségbe való beilleszkedése nehézséget okoz, a tömeget nem viseli. A nagyon sok foglalkozásnak hála, sokat fejlődött az elmúlt években – mondta az anyuka.

Bence érdeklődése nagyon sokrétű, imádja a dokumentumfilmeket. Az ufók és az ásványok is foglalkoztatják, szívesen hallgat zenét, olvas is. Egy éve, a bőrdíszművesség alapjaival megismerkedve olyan munkák kerülnek ki a kezei közül, amelyek szintén csodálatra méltók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában