hangverseny

2018.07.02. 13:43

Jubileumot ünnepel a Nefelejcs Népdalkör

Tízéves jubileumát ünnepli a csabai Nefelejcs Népdalkör. Ennek apropójából a közelmúltban hangversenyt tartottak a Csabagyöngye ­Kulturális Központban, ahol magyar népdalok csendültek fel a házigazdától és a meghívott baráti népdalköröktől egyaránt – számolt be lapunknak Bukvai Istvánné, a népdalkör alapítója és vezetője.

Vásári Erzsébet

Bukvai Istvánné elmondta, hogy nyitóműsorként mintegy százan énekelték együtt a Bartók Béla Békés megyei gyűjtéséből válogatott népdalokat. Évfordulójukra visszatérve hozzátette, azért alapította meg a népdalkört tíz évvel ezelőtt, mert életének és pedagóguspályájának meghatározója mindig is az éneklés volt.

Próbáikat 2016-ig a Jaminai Közösségi Házban tartották, majd áthelyezték székhelyüket a Lencsési Közösségi Házba. Bukvai Istvánné kiemelte, legnagyobb értéküknek tartja, hogy tagjaik együttesen vallják és hangoztatják azt a nézetet, miszerint az együtt éneklés összekovácsol, közösségformáló ereje van, oldja a feszültséget és alakítja a lelki beállítottságot. Alapelvüket így fogalmazta meg: magyarul beszélünk, magyarul énekelünk, és és ápoljuk őseink énekes hagyományait.

Hangversennyel emlékeztek meg az évfordulóról. /Beküldött fotó/

A népdalkör vezetője elmondta, megalakulásuk óta igyekeznek minél több helyen és alkalommal előadni a különböző magyar tájegységek énekeiből összeállított dalcsokraikat. Különös tekintettel a rendkívül gazdag, Békés megyei népdalkincsekre.

Rendszeresen szerepelnek fesztiválokon, civil szervezetek rendezvényein, családi délutánokon és népdalköri találkozókon. Sikereik bizonyítéka számos elismerő oklevél és emléklap. Baráti kapcsolatot ápolnak a vésztői, a körösladányi, a szeghalmi, a mezőberényi, a telekgerendási és a csabai népdalkörökkel.

Első saját magyar népdalos rendezvényüket 2015-ben rendezték meg Ősz az idő, Szent Mihály-nap közeledik címmel, melyet hagyományteremtő módon azóta minden évben megszerveznek. Ezen alkalmakon vendégül láthatták már a Békés Bandát, Budai Ilona népdalénekest, Debreczeni-Kiss Helga citerást, a mezőtúri Szivárvány citerazenekart és a békéscsabai Pásztorfurulya kört is. Jubileumi rendezvényükön a fent említett baráti népdalkörök is műsort adtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában