galériával

2018.06.28. 19:50

Megyénkben is elindult a tartalékosok kiképzése

Katonai terepruhában és felszereléssel, valamint fegyverekkel a kézben gyakoroltak azok az önkéntes tartalékosok, akiknek most kezdődött meg a kiképzésük Békés mellett. Ott jártunkkor egy ellenőrző ponton tréningeztek a katonák, itt sajátították el azt, hogy miként kell az áthaladó gépjárműveket átvizsgálni, és felismerni a veszélyes helyzeteket.

Busi Ottó

Útakadályokkal lassították le az egyenruhások azt a járművet, amelyben egy nő és egy férfi ült. Miután megálltak, a sereg tagjai akkurátusan átvizsgálták az egész autót: az utasfülke mellett a csomagtartó és a motorház sem maradt felderítetlen. Végül minden rendben volt, a jármű továbbhaladhatott. Mind az autóban ülők, mind az ellenőrzést végző katonák önkéntes területvédelmi tartalékosok, akiknek épp a napokban zajlik a kiképzése.

– Ennek az új szolgálati formának célja az, hogy az ország összes járása rendelkezzen felszerelt és kiképzett tartalékos katonákkal, akik saját járásukban erősíthetik hazánk védelmét anélkül, hogy lakóhelyüktől hosszabb időre el kellene szakadniuk – tájékoztatta lapunkat Lipták József alezredes, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság, 11. Előkészítő Részlegének vezetője.

Fotó: Imre György

Ennek megfelelően a résztvevők a kiképzések után az éjszakát otthonukban töltik, majd másnap reggel gyűlnek össze, hogy újabb ismeretekkel gazdagodjanak. A mostani alkalom tíz napos és naponta hat órás tréningeken vesznek részt a katonák, ahol többek közt tereptan-, harcászati-, egészségügyi- és híradó ismeretet is szereznek. Természetesen a lövészet is a felkészítés része.

– Minden olyan ismerethez hozzájutnak, amelyek a honvédség által alkalmazott eszközök, fegyverek és rendszerek alkalmazásához szükséges. Tegnap például térkép és tájoló ismeret volt. Megtanulták a térkép használatát, és azt, hogy miként kell ezzel az eszközzel navigálni – avatott be a kiképzésbe a kiképzés vezetője. A tucatnyi tartalékos négy kiképző mellett sajátítja el a megfelelő tudást és gyakorlatot, legtöbbjük katonai előképzettség nélkül vágott bele a szolgálatba.

– Változtatni akartam, mást szerettem volna csinálni, mint eddig. Ki akartam próbálni a határaimat. Mikor jelentkeztem, a családom kinevetett, de most már látják, hogy komolyan gondolom, támogatnak. Én egyébként egy irodában dolgozom, gép előtt ülök egész nap, kifejezetten jó itt a szabadban lenni, új dolgokat csinálni. Nagyon élvezem a kiképzést, eddig a terepgyakorlatok tetszettek a legjobban – árulta el motivációját és eddig tapasztalatait Bere Marianna tartalékos.

– Nekem több mint tíz éves munkaviszonyom van, amit nem szerettem volna otthagyni, de maga a katonaság mindig is érdekelt. Ebben a szolgálatban találtam meg azt az átmenetet, amikor a civil életem mellett a hazámat is szolgálni tudom. Egyébként, ha bármi történne a munkahelyemmel, akkor elképzelhető, hogy ezt tenném főállássá – egészítette ki a társa által elmondottakat Sallai András, kiképzésen részt vevő tartalékos.

Miből áll a szolgálat?

Az területvédelmi tartalékosok feladatát képezheti többek között veszély-, és katasztrófahelyzetben történő igénybevétel, rendezvénybiztosítási-, toborzási- illetve különböző díszelgési feladatok ellátása a járási vagy települési rendezvényeken. Az önkéntes tartalékos katonák tényleges szolgálati időtartama 3 éven belül összesen 6 hónap lehet. Amennyiben éppen nem hívják be őket – civil munkahelyeken dolgoznak, ezért különféle eszközökkel – így például állami támogatásokkal – motiválják a munkáltatókat az önkéntes katonai szolgálat tagjainak növelése érdekében. Az önkéntes tartalékos katonai szolgálatot támogató munkáltató a munkavállalójának tényleges katonai szolgálatteljesítési időtartamára, valamint az ezzel kapcsolatban kiadott pótszabadság időtartamára kompenzációra jogosult. A szerződésben álló területvédelmi tartalékosok juttatást is kapnak, ami naptári évenként akár bruttó 300 ezer forintot is jelenthet. Részletes információk a www.iranyasereg.hu. weboldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában