helyi rendelet

2018.05.25. 19:52

Tilos állatot fürdetni Gyulán a köztéri szökőkutakban

Az állattartás helyi szabályairól fogadott el önkormányzati rendeletet legutóbbi ülésén a gyulai képviselő-testület.

P. G.

Az előzményekkel kapcsolatban dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, az állattartást több jogszabály, törvény és kormányrendelet is szabályozza, az önkormányzat így csak olyan kérdésekben alkothat helyi rendeletet, amelyekről felsőbb szintű jogszabályok nem intézkednek. A rendeletbe a polgármesteri hivatal szakemberei beépítették azokat a tapasztalatokat, amelyeket az elmúlt években a különböző állattartási ügyekben szereztek.

A helyi szabályozás egyebek mellett előírja, hogy tilos állatot fürdetni köztéri szökőkútban. A társasházban állat a társasház szervezeti és működési szabályzatában foglaltak szerint tartható, társasházi lakás erkélyén viszont nem.

Az állattartó köteles gondoskodni a kedvtelésből tartott állatok kedvező életfeltételeinek biztosításáról, a létesítmények tisztaságáról és folyamatos fertőtlenítéséről, szagtalanításáról, a kártékony rovarok, az élősködők és rágcsálók rendszeres irtásáról.

Illusztráció: Shutterstock

Nagyon lényeges pontja a rendeletnek, hogy ha az állattartó nem kívánja tovább tartani kedvtelésből tartott állatát, úgy köteles annak megfelelő elhelyezéséről gondoskodni, mindent megtenni azért, hogy az állat a lehető legrövidebb időn belül új gazdához kerüljön. Vagyis nem rakhatja az utcára, nem teheti ki külterületen. Ha a tulajdonos nem talál új gazdát, akkor köteles az állatot felajánlani egy menhelynek vagy állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetnek.

A vezető- és jelzőkutyák, a fegyveres és rendvédelmi szervek szolgálati kutyái, a terápiás és segítőkutyák, valamint a polgári védelem mentő­kutyái kivételével tilos ebet bevinni vagy beengedni oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális intézmények területére, bölcsődébe, óvodába, iskolába, ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmény épületébe, a piac területére, a játszóterekre és a Csiga-kertbe.

A felsorolásban eredetileg szerepelt az Almásy-kastély előtti park is, de azt Torma Béla javaslatára, illetve Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Kulturális Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatójának állásfoglalására kivették onnan. Kutyát futtatni a Nagyökörjárás, a Gyöngyvirág tér, valamint a Wesselényi-tó és élelmiszerbolt között kijelölt részeken lehet. A városerdei szabadstrand területén kutyát élővízben fürdetni tilos.

A május 1-jén életbe lépett rendeletben alkalmazható szankciók is szerepelnek. Természetes személyek esetén 50 ezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén 500 ezer forintig terjedő helyszíni bírság szabható ki. Közigazgatási bírság természetes személy esetén 200 ezer forintig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén 2 millió forintig szabható ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában