találkozó

2018.05.31. 19:28

Kárpát-medencei kézművesek találkoznak Mezőmegyeren

Egy hét múlva, pénteken kezdődik a IV. Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozó és III. Fazekas találkozó Mezőmegyeren – jelentették be a szervezők csütörtök délután a Csabagyöngye Kulturális Központ Artériumában tartott sajtótájékoztatón.

N.-L. V.

Futó Zsolt szervező elmondta, idén egy magyar népi hangszer, a citera köré épül a környéken egyedülálló háromnapos esemény. Ezzel a gesztussal mondanak köszönetet a Fölszállott a Páva egyik döntőse, Debreczeni–Kis Helga népzenésznek, citerásnak. – A citera egy olyan oldalát fogja megismerni a közönség, amelyet eddig még sosem – tette hozzá Futó Zsolt.

Garay Éva (képünkön balról), Boldog Gusztáv, Farkas Gábor és Futó Zsolt a Csabagyöngyében ismertette a találkozó részleteit. Fotó: Imre György

A találkozó előadói, résztvevői között megtalálhatjuk Rácz Gyula népi brácsa tanárt, János Hajnalka népdalénekest. Ismét megszólítják az óvodapedagógusokat, akik az Így tedd rá című programban szerezhetnek új ismereteket a népi játékokról és a néptánc tanításmódszertanáról. A fellépők soraiban többek között a Talléros, a Pántlika, a Pendergő, a Fonó Zenekar szerepel.

Az esemény kísérőprogramja – immár harmadik alkalommal – a Farkas Gábor mezőmegyeri fazekas által összefogott fazekastalálkozó. S ha az idő kedvez a programelemnek, nem marad el a látványégetés, mely során az érdeklődők saját maguk festhetik, majd égethetik ki az alkotásukat. A fazekasoknak ezenfelül korongozóversenyt és főzőversenyt is hirdetnek, természetesen mindenki a saját maga által készített fazékban „köteles” elkészíteni az ételt.

A Talléros Zenekar adott ízelítőt a mezőmegyeri hangulatból. Fotó: Imre György

A találkozó legfőbb célja az autentikus népzene, tágabb értelemben a külhoni és a Békés megyei népi kultúra értékeinek bemutatása. Fontos a határon átnyúló együttműködések erősítése, a közösségépítés, a külhoni magyar közösségek együttműködése a népzene, a néptánc összetartó erejével. A rendezvény minden érdeklődő számára ingyenes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában