kéztörés

2018.03.06. 06:15

Ibolya számára rendkívül nehézzé váltak a mindennapok a baleset után

Egyetlen balszerencsés mozdulat hónapokra képes meghatározni egy-egy ember sorsát. A békési Samuné­ Horváth Ibolya néhány hete elesett, eltörte a kezét, s ­azóta rendkívül nehézzé váltak a mindennapjai.

Papp Gábor

– Az eset február elején történt, darabosra tört a csuklóm, s mivel egyszerűsített foglalkoztatásban dolgoztam, ezért a jövedelmem minimálisra csökkent. Gyakorlatilag jelenleg a 22 ezer 800 ­forintos segélyből élek – mesélte­ ­lapunknak az ötvenkilenc éves asszony, akit egy közelmúltbeli tragédia is rendkívüli módon nyomaszt.

– Szegény Papa egy éve meghalt – mondta, majd elárulta, hogy az élettársát vesztette el, akit ő csak Papának hívott. A férfi pedig Mamikámnak nevezte az asszonyt. A nő nem titkolta, hogy azóta is küzd a gyászreakcióval, képtelen feldolgozni szeretett párja halálát, pszichológushoz is jár.

– Tíz évet éltünk együtt, mindent megadnék érte, ha megint hallhatnám a kis szobából a hangját, ahogy szól: „Itt vagyok, Mamikám!” – ecsetelte.­ – Szörnyű volt végignézni, ahogy leépül, most is előttem van a pici szeme, ahogy rám néz a kórházi ágyából. Tudja, viszonylag nagy volt köztünk a korkülönbség, mintegy húsz év, de nagyon jól megvoltunk. Nem veszekedtünk, szerettük egymást. Azt hiszem, a mai ­világban ez a legfontosabb.

Párja halálával egy más jellegű problémával is meg kell küzdenie az asszonynak. A házért, ahol együtt éltek, havi 20 ezer forint bérleti díjat kell ­fizetnie, ami különösen most, hogy nem tud dolgozni, szinte lehetetlennek tűnik.

Némi kis öröm az ürömben, hogy a héten leveszik a gipszet a kezéről, és várhatóan műtétre sem lesz szükség, de hogy mikor mehet vissza dolgozni, az egyelőre kérdéses. Viszont az biztosnak ­tűnik, hogy visszavárják, ahogy a nyári három műszakos szezonmunkára is készül, amellyel mintegy 130 ezer forintot is megkeres az érintett hónapokban. Addig viszont nem marad más, csak a mindennapos küzdelem.

Persze vannak, akik a balesetet követően az első perctől kezdve segítik. A családsegítő szolgálat rendkívüli támogatást juttatott számára. A helyszínen segítséget nyújtó rendőrjárőr értesítette a békési polgárőrség elnökét az esetről, így a szervezet tagjai is azonnal mellé álltak. A polgárőrség a fájából ajánlott fel számára; Gyarmati Sándor, a békési polgárőrség elnöke pedig saját gázpalackját bocsátotta a rendelkezésére, hogy tudjon főzni vagy ételt melegíteni.

Éppen a mai napon folytatódik a helyi önkormányzat segélyszén akciója is. A város 120 kiló barnaszénnel is támogatja az asszonyt, amit a polgárőrök visznek házhoz. A szervezet tagjai egyébként is kiemelten figyelnek rá, illetve a számos egyedül élő, nehéz sorsú emberre. Virág István és Csató Gábor tegnap újra felkereste Samuné Horváth Ibolyát, hogy ellenőrizzék, hogy megy sora, illetve a további szociális ügyintézéssel kapcsolatban is információkkal szolgáltak számára.

Ibolya nehéz helyzetbe került a kéztörését követően Fotó: Lehoczky Péter

– Drága szomszédasszonyom, Jolika is amiben tud ­segít. Vizet hoz, hiszen itt nálunk nem a legjobb a minősége, és nagyrészt neki köszönhetem, hogy van mit ennem – fogalmazott. Ételt egyébként több alkalommal a polgárőrök is vittek már neki. A legnagyobb problémát számára most az albérlet kifizetésre jelenti.

Segítőkészség

Gyarmati Sándor, a békési­, egy személyben a Békés ­megyei polgárőrség elnöke ­lapunknak elmondta, tagjaik­ az egész megyében folyamatosan figyelnek az egyedül élő, nehéz sorsú és idős emberekre a Füstölő kémény programban. Békésen néhány héttel ezelőtt a hajléktalanszállóra vittek egy rászorulót, akinek ugyan volt saját lakása, de a körülményei nem tették lehetővé, hogy ott maradjon. A szociális szakemberek szerint egyébként éppen ők számítanak az egyik legveszélyeztetettebb csoportnak.

– Bár nem minden esetben, de a kis jövedelmű emberek közül sokan valóban nehezen élnek, szükségük van a segítségre – húzta alá. – Sajnos a különböző szenvedélybeteg­ségek, az alkohol, a drog, a ­játékszenvedély is gyakran játszik szerepet néhány ember perifériára kerülésében.

A konkrét esettel kapcsolatban kitért arra, hogy feladataik közé tartozik a rászorulók­ segítése, amit többféle módon­ igyekeznek megtenni. Hozzátette, véleménye szerint nem igaz, hogy az emberek nem figyelnek a másikra, hiszen több példát is tapasztaltak ennek ellenkezőjére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában