bérkülönbség

2018.03.27. 20:00

Ugyanazért a munkáért sok esetben kevesebb pénzt visznek haza a nők

Továbbra is jelentős (16,1 százalék) a nők és férfiak­ közötti bérkülönbség az ­Európai Unióban – derült ki az Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által nemrégiben közzétett adatokból. A különbség hazánkban még magasabbra rúg: a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete szerint 20 százalékkal visznek haza kevesebb pénzt a magyar nők ugyanazon munkáért.

Nagy-Laczkó Viktória

Illusztráció: Shutterstock

A nemek közti bérkülönbség évtizedek óta súlyos probléma társadalmunkban. Napjainkban is jelentős eltéréseket lehet mérni a nők és a férfiak fizetésében.

Leszkó Andreát, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) Békés megyei képviseletének vezetőjét kérdeztük a témában, aki elmondta, a nők és a férfiak közötti bérdifferencia – tapasztalataik szerint – Magyarországon az utóbbi esztendőkben nemcsak meghaladja az uniós átlagot, de nőtt is.

Illusztráció: Shutterstock

– Sajnálatos, de még egységes módszertana sincs a problémának. Ahány számítás napvilágot látott, annyiféle számot látunk, hogy mekkora is a tényleges különbség százalékban a női és a férfi munkavállalók bére között. A jelenség összetett, de fő oka, hogy a nők munkáját kevesebbre értékelik. A legnagyobb bérkülönbség az egyetemi végzettségű alkalmazottak között mutatkozik. De például a családban betöltött szerepük miatt is kevesebbet keresnek a nők, hiszen közülük sokan alacsonyabb óraszámban dolgoznak – fogalmazott Leszkó Andrea, aki szerint a különbség nemcsak a pénzről szól. A lebecsülés és az anyagi hátrány mellett lelki terhet is jelent.

A szakember elmondta, pozitív példákkal is találkoznak. A kereskedelmi multinacionális vállalatok például nem tesznek különbséget női és férfi dolgozók között. A munkabér megállapításánál kizárólag a munkakört és a belépés idejét veszik figyelembe. Megyénkben is kifejezetten jó a helyzet ebből a szempontból, nincs diszkrimináció a nemek között, hiszen a multi- cégek meghatározott bértáblával dolgoznak.

– Mindettől függetlenül a tény tény marad: a nők ugyanazért a munkáért átlagban 20 százalékkal kapnak kevesebb bért, ami azt jelenti, október 20-a után 72 napon keresztül ingyen dolgoznak a női munkavállalók ma hazánkban – mondta Leszkó Andrea.

Megkérdeztük: van különbség a fizetésekben?

SZÁNTÓ DÖNÍZ: – Előfordul, hogy ugyanazért a munkáért a nők kevesebbet visznek haza. Van egy barátnőm, aki együtt dolgozik a párjával egy dunántúli cégnél. Mindketten ugyanazt csinálják, a végzettségük is azonos, mégis a férfi jóval többet keres a lánynál. Persze olyan is van szerintem, hogy a nők keresnek többet. Ebben a témában is elmaradott ország vagyunk.

SÓS IMRE: – Az az érzésem, hogy a hölgyek még mindig kevesebbet keresnek. Nehéz volna meghatározni az ország keleti oldalán, hogy országos szinten is így van-e, de a hírekből, ismerőseim beszámolói alapján úgy vélem, van különbség. Pedig biztosan el tudják végezni ugyanazt a munkát a hölgyek is. S értéknek kellene tekinteni őket, a munkájukat egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában