egyedi alkotások

2018.03.11. 10:42

Csipkével, mohával, de akár rozsdával is díszít tányérokat

Négy évvel ezelőtt a nagyszüleitől örökölt több mint százéves tejeskancsót ­akarta helyrepofozni a gyomaendrődi Gulyás Zita, ma már tárgyak ezreinek kölcsönöz új külsőt, és egyedi alkotásokat is készít.

Balázs Anett

Gulyás Zita ­balatoni nyaralása alkalmával egy kirakodóvásáron találkozott kézműves technikával készített ajándéktárgyakkal, ahol megtetszett neki­ egy régifajta nagyobb váza, melyen levendulavirág­ díszelgett.

A darab kísértetiesen hasonlított a családi­ ereklyeként féltve ­őrzött tejeskancsóra, a különbség csak annyi volt, hogy az örökség eléggé megkopott felülettel rendelkezett. Gulyás Zita – aki egyébként is szereti a kreatív tevékenységeket – úgy gondolta, az otthoni darabot ő maga is szebbé tudná varázsolni.

A gondolatot tett követte, megvásárolta a szükséges kellékeket és fantáziája, jó kézügyessége­ révén hamar elsajátította az oly népszerű szalvétatechnika lépéseit. A darab első­ neki­futásra olyan jól sikerült, hogy onnantól készítője­ alkotási vágya – mondhatni – belobbant, és azóta már több ezer ajándéktárgyat készített el, melyek különlegessége­, hogy nincs közte két egy­forma darab.

Tálcák, tányérok, csatos ­dobozkák, ünnepi ajtó- és asztaldíszek sorakoznak a polcokon, minden darab kézzel készített, egyedi mintával van ellátva. Gulyás ­Zita az új külsőre váró tárgyakat nagyrészt bolhapiacokon, használt tárgyak üzletében szerzi­ be, emellett egyre többen keresik meg, hogy az egykori­ ­tányérdíszeket varázsolja ­újjá, vagy készítsen egyedi, személyre szabottan díszített vázákat, üvegeket.

– Rengeteg olyan technika van, ami már túlmegy a kezdeti módszeren, a szalvéta felragasztásán. Ma már be lehet vetni a repesztést, a rozsdásítást vagy éppen a moha megjelenéséhez hasonló díszítőelem felvitelét. Ezekre kerül két-­három réteg lakk, ami mérsékelten vízállóvá teszi a tárgyakat – árulta el Gulyás Zita.

Mára már több ezer ajándéktárgynak adott új külsőt Gulyás Zita

Beküldött fotó

Kezei alól kerültek már ki rusztikus, elegáns vagy ­éppen romantikus hangulatot sugárzó mintákkal ékesített darabok is. A tevékenység annyira kinőtte magát, hogy két éve már kirakodóvásárokon, falunapokon és egyéb rendezvényeken kínálja portékáit, de előfordult, hogy egy neves fővárosi szálloda húsvéti dekorációja is az ő kollekciójából állt össze. ­Gulyás Zita mindezt egyelőre a napi nyolcórás irodai munka mellett végzi.

Vásárlói közt elsősorban hölgyek vannak nagyobb számban, de előfordult, hogy egy cukrász a megbecsült ostyái számára újíttatta fel ilyen módon a tárolódobozát.

– Ennél az esetnél azért figyelembe kellett vennem, hogy ezt a tárgyat egy férfi számára készítem, aki mesterségéből adódóan hasonlóan rajong a díszes motívumokért. Itt meg kellett találnom a megfelelő egyensúlyt a színek és a minták arányában is – árulta el érdeklődésünkre Gulyás Zita. Hozzátette, egy-egy darab több napon át készül. Általában napi­ egy órára veszi elő az eszközöket, ilyenkor fázisonként négy-öt tárgynak is nekilát, mivel azok felületét csiszolni, kaparni, alapozni és lakkozni­ is kell.

Saját boltot szeretne nyitni

Gulyás Zita elmondta, a ­legnépszerűbbek az asztali díszek, a ma legdivatosabb díszítő elem a csipke és a porcelán hatású felület­, de ő mindig is a ­vidékies ­stílusú darabokat szerette. Régi vágya, hogy a ­Balaton környékére vagy egy olyan, idegenforgalmilag frekven­táltabb vidékre költözzön, ahol teljes munkaidejében­ hobbijának hódolhat, és az elkészült alkotásokat ­pedig saját boltjában kínálhatja az érdeklődők számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában