Megállapodás

2018.03.21. 18:12

Együttműködési megállapodást kötött a kormányhivatal és az orvosi kamara

Együttműködési megállapodást kötött a Békés Megyei Kormányhivatal és a Magyar Orvosi Kamara Békés Megyei Területi Szervezete.

Papp Gábor

A dokumentumot ünnepélyes keretek között írta alá dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott és dr. Vincze Gábor, a MOK Békés megyei elnöke szerdán délután, Békéscsabán.

Dr. Takács Árpád elmondta, az elmúlt egy évben hat szakmai kamarával kötöttek együttműködési megállapodást, ami nagyban erősíti a megyei kormányhivatal társadalmi bázisát.

– Békésben rendkívüli fontossággal bír a népegészségügyi helyzet, a tudatosság, a megelőzés és a prevenció – hangsúlyozta a kormánymegbízott. Dr. Takács Árpád emlékeztetett arra, hogy éppen a közelmúltban jelentették be Közös érték az egészség című programjuk elindulását, amelynek keretében a megye mind a hetvenöt településén szűréseket tartanak a prevenció jegyében, de egyebek mellett az egészséges táplálkozás, valamint a sportolás fontosságára is ráirányítják majd a figyelmet.

– A sorozatban az önkormányzatok és a civilek mellett a Magyar Orvosi Kamara Békés Megyei Területi Szervezete kiemelt partnerünk – húzta alá. – Ugyancsak kapcsolódási pont a régi ÁNTSZ, a mai népegészségügyi főosztály, illetve a járási népegészségügyi osztályok szakmai tevékenysége, de ezen felül az információk áramlására, szakmai fórumok, konferenciák szervezésére is hangsúlyt fektetünk. Ezen tevékenységekkel érvényesíthetjük és erősíthetjük a kormány társadalom és szakpolitikáját.

Dr. Vincze Gábor kiemelte, az emberek számára a szociális biztonság mellett az egészségügyi ellátás az egyik legfontosabb kérdés.

– A kormányzatnak stratégiai szerepe van az egészségügyi dolgozók megtartásában. Különböző lehetőségek segíthetik a megyei fiatalok visszatérését, letelepedését Békésben – ecsetelte. – Az orvosi kamara és a kabinet együttműködésének eredményeként az elmúlt két évben 100-100 ezer forinttal emelkedett a szakorvosok fizetése hazánkban.

Külön szólt a rezidensek támogatásának fontosságáról, hiszen – ahogy fogalmazott – ha számukra sikerül vonzóvá tenni a Békés megyei életet és egészségügyi hivatást, jó az esély, hogy szakorvosként is itt maradnak.

Kitért az elmúlt években a helyi egészségügyet érintő jelentős fejlesztésekre.

– Tennünk kell ugyanakkor a kisebb falvak egészségügyi ellátásának javításáért, a betöltetlen házi orvosi állások betöltéséért – folytatta a gondolatot dr. Vincze Gábor, aki a Gál Ferenc Főiskolával való közös gondolkodás, az egészségügyi, és az azt segítő hivatások képzésének kiemelt szerepére is rávilágított. Mint mondta, valamennyi területen számítanak a kormányhivatalra támogatására is.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő a demográfiai kérdések, illetve az egészségben eltöltött életévek szempontjából mutatott rá a megállapodás fontosságára.

– Megmaradásunk érdekében szükség van az ilyen jellegű közös gondolkodásra – tette hozzá. Kiemelte, a termékenységi ráta az elmúlt időszakban 1,3 százalékról 1,5 százalékra emelkedett a kormányzat családpolitikájának köszönhetően.

– Az egészségügyi ellátó rendszernek mindössze maximum 20 százaléknyi szerepe van az egészség megőrzésében, a fennmaradó nyolcvan százalékért az egyén, a társadalom a felelős – magyarázta a folyamatot. – Közösen kell tennünk a javulásért. A mindig példaként említett skandináv országokban is több évtizedre volt szükség, hogy az egészségben eltöltött életévek jelentősen emelkedjenek. Ezért dolgozunk jelenleg mi is.

Herczeg Tamás, Békéscsaba szociális tanácsnoka úgy fogalmazott, már rövid távon is komoly eredménynek tartja a kormányhivatal és a Magyar Orvosi Kamara Békés Megyei Területi Szervezete között létrejött megállapodást, ami hosszú távon számos területen kedvező előrelépést hozhat a megye életében.

– A szerződés segítheti az emberek egészségének megőrzését, ami itt Békésben nagyon lényeges az egész társadalom részére – hangsúlyozta Herczeg Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában