Vádemelés

2022.12.16. 10:36

Üdítőt vitt a gyulai férfi egy idős nőnek, majd kifosztotta

Védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett kifosztás bűntette és kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 39 éves, büntetett előéletű gyulai férfi ellen, aki két idős nőt lopott meg.

Ny. L.

Fotó: Shutterstock illusztráció

A férfi korábban egy alkalommal volt büntetve rablás és más bűncselekmények miatt. A vele szemben abban az ügyben kiszabott kilencéves fegyházbüntetésből 2019 februárjában szabadult feltételesen. Így jelen ügyben különös visszaesőnek minősül.

A vádirat szerint a férfi tavaly augusztusban dolgozott egy 80 éves nő gyulai házánál, és az épület utcafronti részén javítási munkákat végzett. Ezek befejezését követően néhány héttel hívatlanul ismét megjelent a sértett lakóházánál azzal az indokkal, hogy gyümölcsöt és üdítőt hozott ajándékba neki.

A sértett, miután fogyasztott az üdítőből, rosszul lett, átmeneti tudatzavar alakult ki nála. Ezután a terhelt – kihasználva az idős asszony rosszullétét – átkutatta a lakóház szobáját, és a szekrényből elvette kistáskáját a benne lévő, összesen 530 ezer forint értékű arany ékszerekkel együtt, majd távozott a helyszínről.

A férfi korábban is megkárosított egy idős nőt, szintén a múlt év augusztusában. Megállapodott a 78 éves asszonnyal abban, hogy a házánál különféle felújítási munkálatokat – meszelés, linóleumlerakás – végez el. Amikor a férfi a bútorok kipakolásához kezdett, az egyik szekrényből kiesett egy boríték, amiben a sértett megtakarított pénze, 70 ezer forint volt. A férfi ekkor a borítékot átadta a sértettnek, aki azt a konyhai ágyon lévő párna alá rejtette.

A férfi a munkálatok befejezése előtt elhatározta, hogy a sértett megtakarított pénzét megszerzi, ezért annak távollétében magához vette a párna alól a készpénzt tartalmazó borítékot. A nő akkor vette észre a lopást, amikor a férfi részére a munkadíjat kívánta kifizetni, de a boríték már nem volt ott, ahova azt korábban tette.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit halmazati büntetésként beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, és állapítsa meg, hogy a börtönbüntetésből – előéletére figyelemmel, a törvény erejénél fogva – nem bocsátható feltételes szabadságra. 

Ezenfelül az ügyészség indítványt tett arra, hogy a bíróság kötelezze a terheltet a polgári jogi igényt érvényesítő első sértett kárának megtérítésére. A kárának megtérítését nem kérő sértett részére pedig az okozott kár erejéig a bíróság vagyonelkobzást rendeljen el vele szemben. Emellett kötelezze a férfit a nyomozás során felmerült, közel 330 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában