Vádemelés

2022.10.18. 16:43

Hurokkal befogták, majd vasdarabbal leütötték az őzbakot a zsadányi orvvadászok

Társtettesként elkövetett állatkínzás, orvvadászat bűntette és kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 56 éves, büntetlen előéletű zsadányi, és egy 64 éves, szintén büntetlen előéletű, békéscsabai illetőségű, de zsadányi tartózkodási helyű férfival szemben, akik tiltott vadászati eszközzel ejtettek el egy őzbakot.

Nagy Szilvia; [email protected]

Fotó: Shutterstock

A megyei főügyészségen hírportálunknak elmondták, a két férfi jó ismerőse egymásnak, gyakran megfordulnak egymás házában. Az egyik ilyen látogatás alkalmával, még tavaly december végén, megbeszélték, hogy élve fogó csapdát, illetve hurkokat készítenek, hogy az 56 éves férfi házának szomszédságában lévő, bokros- fás területen megjelenő őzeket, illetve egyéb apró vadakat befogják. Azt tervezték, hogy az elejtett állatokat feldolgozzák, a húst pedig egymás között szétosztják. Így is tettek: egy apróvadak befogására szolgáló „élve fogó ketrecet”, valamint három méter hosszú drótkötélből két hurkot készítettek. Ezeket kihelyezték a kiszemelt területre, és a ketrecbe, illetve a hurkok környékére szemes takarmányt szórtak, hogy a vadakat odacsalogassák. 

Az 56 éves terhelt idén január 7-én, a délelőtti órákban észlelte, hogy az egyik hurokba őzbak szorult. Nagyon legyengült állapotban volt, mivel a hurok pont a nyakára tekeredett. Ezt látva a férfi egy vasdarabbal fejen ütötte az őzbakot, amely így el is pusztult. A férfi szólt a társának, az állatot közösen behúzták a háza udvarán lévő „sufniba”, ahol elkezdték a feldolgozását. Ekkor értek a helyszínre állampolgári bejelentés alapján a zsadányi rendőrőrs járőrei, akik intézkedés alá vonták a férfiakat, az őzbakot pedig lefoglalták és kiadták a helyi vadásztársaságnak. 

Cselekményükkel – az élő őzbak értékét figyelembe véve – 350 ezer forintos kárt okoztak, melyből – az őzbak húsának kereskedelmi árát figyelembe véve – 55 ezer forint megtérült. A megyei főügyészségen azt is elmondták, hogy a készített és kihelyezett hurok az állatnak különös szenvedést okozott; egyrészt a hurokba esve rángathatta a testrészeit, amely az inak és izmok szakadásával, és egyéb sérülésekkel járhatott, másrészt sem ivóvizet, sem táplálékot nem tudott magához venni. Hozzáfűzték, hogy a vadászati törvény értelmében tiltott eszközzel tilos vadászni, a hurok pedig ilyennek minősül, csakúgy, mint a horog, a madárlép és a verem.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfiakat tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozott büntetővégzésével próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, a bűncselekmény elkövetéséhez eszközként használt drótköteleket és élve fogó ketrecet kobozza el, és kötelezze őket a nyomozás során felmerült, közel 100 ezer forintot kitevő bűnügyi költség megfizetésére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában