frissítve

2018.12.15. 11:38

Folyamatosan végzik a hóeltakarítási munkálatokat

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hírportálunkat úgy tájékoztatta, a főutak burkolata többnyire latyakos, a mellékutakon pedig több helyen sónedves a burkolat.

Busi Ottó

Forrás: MTI/Varga György

A hóeltakarítási munkákat ütemezetten végzik, elsőként megyénkben a főutakkal kezdik. Ebből adódóan az intenzív havazásban érintett területeken a mellékutak egy részén egyelőre még havas, hókásás, és latyakos szakaszokra is számíthatnak a közlekedők, ezek megszüntetésén is folyamatosan dolgoznak a közút szakemberei.

A társaság tájékoztatása szerint, Békés megyében, több mint húsz téli munkában alkalmazható nehézgépjárművük és hómarójuk van, a munkálatok során pedig sót és kálcium-klorid oldatot juttattatnak ki az utakra.

A katasztrófavédelem információi alapján, a megyében, a havazás kezdete óta, szombat délelőttig négy balesethez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, az egyiknél egy ember megsérült. Ebben a balesetben egy kisbusz tért le az úttestről, majd árokba hajtott és ott az oldalára borult a Csabacsűd és Nagyszénás közötti útszakaszon.

– A szarvasi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, a sérültet a mentők kórházba szállították – mondta el lapunknak a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól Gombos Erik, tűzoltó hadnagy.

A téli útüzemeltetési feladatokat Békéscsaba közigazgatási területén, vállalkozási szerződés értelmében, a Tappe Kft. látja el. Csóti János projektvezető elmondta, a társaság tevékenysége kiterjed utakra, hidakra, alul- és felüljárókra, járdákra, zebrákra, bicikliutakra, buszöblökre és buszmegállókra. Hangsúlyozta: a pontos helyszíneket a megkötött kontraktus szabályozza, ugyanis a cég hatásköre nem terjed ki a megyeszékhely teljes belterületére.

A forgalmasabb területekkel kezdenek

Csóti János elmondta, éjfélkor kezdték meg a munkálatokat, elsőként síkosság-mentesítéssel kezdtek, majd éjjel egykor a hóeltakarítást is megkezdték. A munkálatok a forgalmasabb területeken zajlanak, öt nagy- és hat kisgéppel, valamint kettő tehergépkocsival.

A DAKK Zrt. Facebook oldalán tájékoztatja az utazókat, miszerint a havas időjárás több helyen lassíthatja a közlekedést. A járatokat érintő esetleges változásokról folyamatos tájékoztatást adnak " target="_blank" rel="nofollow noopener">Facebook oldalukon, illetve az utinform.hu weboldalán.

Sehol sem kell korlátozni a forgalmat

Az időjárás, az utak állapota miatt sehol nincs szükség forgalomkorlátozásra, és elzárt település sincs az országban – tájékoztat közleményében a katasztrófavédelem. Országszerte esik vagy szállingózik a hó, a gyorsforgalmi utak sónedvesek, de az Útinform szerint megyénk keleti részén előfordulnak latyakos, hókásás szakaszok is.

A mellékutakon télies útviszonyokra kell számítani, általában letaposott havas, latyakos, vizes, illetve sónedves szakaszokon lehet autózni.

Az utak 80 százaléka már korábban alá lett sózva

– Térségünkben pénteken éjszaka kezdődött a havazás. Mindegyik gépünk bevetésre került, Orosházáról és Gyomaendrődről öt- öt, Békéscsabáról kilenc, Sarkadról pedig négy sószóró gép indult el az utakat takarítani, és megyei szinten 230 tonna sót szórtak ki. Az utak nagyságrendileg nyolcvan százalékban végig lettek szórva, még azok a helyek is ahol nem feltétlenül kellene, de a preventív védekezés jegyében ezt is megtettük, azért hogy az így alásózott utakon a később lehullott hó elolvadjon – mondta el hírportálunknak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója, szombat délután.

Virág Mihály hozzátette, mivel jelenleg szélcsend van, a hóesés nem túl intenzív és kemény fagyok sincsenek, ezért az utak jellemzően vizesek, sónedvesek.

– Az utak járhatók, és ahol nem történt sózás, ott sincs fennakadás, de a téli időjárásra tekintettel, nem várható el hogy mindenhol száraz, fekete burkolat legyen, így ennek megfelelően kell közlekedni – hívta fel a figyelmet a megyei igazgató.

További hasznos tartalmak:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában