kék hírek - frissítve

2018.04.26. 13:19

Három embert vittek kórházba egy szarvasi üzemből

Szarvason, egy kft. üzemében rosszul lett egy férfi. Őt és két munkatársát, akik segíteni akartak rajta, kórházba vitték.

A rendőrségre kedden 10 óra 40 perckor érkezett bejelentés arról, hogy Szarvason, egy kft. üzemében rosszul lett egy férfi – adta hírül a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóközleményében. Az üzemben egy külső cég garanciális javítást végzett, a rosszul lett férfi a külső cég alkalmazottja.

A mentők őt, és két munkatársát, akik segíteni akartak rajta, kórházba vitték. A katasztrófavédelem szakemberei az üzemnek abban a részében, ahol a rosszullét történt, a levegőben magas kén-hidrogén koncentrációt mértek.

A Szarvasi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt nyomozást rendelt el és vizsgálja a történtek körülményeit, a felelősség kérdését.

Az ügyben megkerestük az üzemet is, ahol az ügyvezető elmondta, az éves szervizre érkező cég – amely kifejezetten a fermentorok karbantartására specializálódott, és amely cég a magyarországi forgalmazó és üzembentartó is egyben – hatáskörébe tartoznak a történtek, attól függetlenül, hogy a szarvasi cég telephelyén történt az eset.

– Az esettel kapcsolatban nem terhel minket felelősség. Cégünk fő tevékenysége a biogáztermelés. A telepen hatalmas fermentorokban, úgynevezett rothasztóedényekben, szilárd és folyékony halmaz­állapotú szerves anyagokat kevernek össze, amelyeket baktériumok bontanak le. Az így termelődő gázelegy mintegy hatvan százalékban metánt tartalmaz. A mi feladatunk, hogy szervizelés előtt az érintett fermentorból a gázt átengedjük a többi fermentorba, így mintegy maximum 10 százalék biogázzal keveredett levegő marad a tárolókban. Ezután nyitható ki a szervizajtó, amelyen keresztül szakemberek elvégezhetik a keverőmotor karbantartását, de ez már az ő hatáskörükbe tartozik – fejtette ki Hiller Péter.

Hozzátette, a kén-hidrogén koncentrációja valóban magasabb volt a normál üzemi állapotban előforduló mennyiségnél – ami nulla – mivel a nyitott fermentor mellett mértek. De ez nem volt magasabb az ilyen karbantartás megkezdesékor előforduló koncentrációnál. A három férfit még aznap kiengedték a kórházból, akik pénteken már folytatják a szervizelést – fűzte hozzá az ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában