Beruházások

2024.03.06. 16:26

Energiahatékonyság: folyamatosak a fejlesztések Gyulán

Szerdán tartják az energiatakarékosság világnapját, amelynek kapcsán dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere kiemelte, Zöld város programjuk keretében számos intézkedéssel teszik élhetőbbé és fenntarthatóbbá Gyulát. Az energiahatékonyság érdekében számos beruházást valósítottak, illetve valósítanak meg.

Papp Gábor

– Törekvéseinket 2019-ben Energiahatékony Önkormányzat díjjal is elismerték. A környezetbarát fejlesztések folyamatosak, melyek közül több városunk legfontosabb turisztikai attrakciójában, a Gyulai Várfürdőben valósul meg– fogalmazott Facebook-posztjában dr. Görgényi Ernő az energiahatékonysággal kapcsolatban.

beruházás, energiatakarékosság, fejlesztések, Gyula
Napelemek sora is szolgálja az energiahatékonyságot. 
Forrás:  Dr. Görgényi Ernő Facebook-oldala

Beruházások sora szolgálja az energiahatékonyságot

Tavaly 500 kiloWattos kapacitásúra bővítették a fürdő 50 kW-os napelemparkját, melyet a családi élményfürdő, az AquaPalota tetején helyeztek el. A projekt szeptemberre megvalósult, a rendszer várhatóan az éves áramfelhasználás 16–17 százalékát fedezi. 

2023-ban átépítették a 10 éve üzemen kívül helyezett IV. számú termálkút újbóli beüzemeléséhez és vizének Várfürdőbe történő ismételt bevezetéséhez szükséges csővezetéket, homokfogót létesítettek, átalakították a gépészeti aknákat, és új hőközpontot alakítottak ki a fürdőben, jelenleg pedig a régi kútfejet alakítják át. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően a Várfürdő éves szinten akár 350-400 ezer köbméter gázt takaríthat meg.

A világítótestek jelentős részét energiatakarékos LED-fényforrásra cserélték.

Folytatódott az V. számú termálkút korszerűsítése, a termelői és hőcserélő kapacitások bővítése révén a fürdő fűtésének jelentős részét termálhővel fogják megoldani.

Kidolgozás alatt áll a hőtároló kapacitások jelentős bővítése is, mely szintén nagyban növeli majd az energiahatékonyságot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!