Kondoros

2023.04.28. 06:30

Csaknem negyven taggal megalakult a Békés Vármegyei Gazdasszony Tagozat

A Kiscsákón gazdálkodó Csapóné Hernádi Noémit választotta meg alakuló ülésén a Békés Vármegyei Gazdasszony Tagozat elnökének csütörtökön délután a kondorosi művelődési házban. A szervezet 37 alapító taggal jött létre, de nyitott mindenki előtt, aki egyetért alapszabályukkal, céljaikkal. Az elnökségbe az újkígyósi Rákóczi Andreának, a szarvasi Rácz Ilonának és a kondorosi Óváriné Hronyecz Ivettnek szavaztak bizalmat.

Nyemcsok László, [email protected]

Jakab István, Rácz Ilona, Rákóczi Andrea, Nagyné Legény Ildikó, Óváriné Hronyecz Ivett, Csapóné Hernádi Noémi, Kozsuch Kornél és dr. Cseh Tibor /Fotók: Bencsik Ádám/

Kondoros Nagyné Legény Ildikó, a Magosz Országos Gazdasszony Tagozat elnöke elmondta, lényegében hazajött Békésbe, ugyanis családját tekintve nagybánhegyesi kötődésű. Jelenleg Hajdúnánáson él és gazdálkodik testvéreivel együtt, emellett a település alpolgármestere. Két fiú édesanyja, és bízik abban, hogy ők is ezt a szép hivatást, a mezőgazdaságot választják majd.  

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magosz Békés vármegyei elnöke kiemelte, amikor Jakab Istvánnal, az Országgyűlés alelnökével, a Magosz országos elnökével a nagyterembe léptek, Jakab István egyből azt mondta: „De szép számmal összejöttünk.”

– Én is csak csatlakozni tudok az elnök úrhoz, örömteli, hogy a vármegye számos pontjáról sokan döntöttek úgy, hogy alapítói lesznek a gazdasszony tagozatnak – hangsúlyozta Kozsuch Kornél. – Többségük sikeresen gazdálkodik önállóan vagy férjével, szüleivel, a tágabb családdal együtt. Emellett biztos hátteret is jelentenek gazdatársainknak. A tagozat egyik legfontosabb feladata az érdekképviselet lesz.

Dr. Cseh Tibor, a Magosz főtitkára elmondta, amikor különböző tanácskozásokon szóba jönnek bizonyos adókedvezmények, szabályozások, sok férfi azt mondja: „hadd beszéljem meg otthon a feleségemmel.” – Úgy gondoltuk, nagy fába vágjuk a fejszénket a Magoszban a gazdasszony tagozat létrehozásával, de minden vármegyében azt tapasztaljuk, szívesen jönnek a hölgyek a szervezetbe – ecsetelte a főtitkár. – A Magosz szakmai vezetőjeként arra biztatok mindenkit a Békés vármegyei szervezetnél is, hogy bátran keressenek kérdéseikkel, javaslataikkal.

Jakab István szólt arról, a gazdasszonyoknak más az észjárásuk, a logikájuk, mint a férfiaknak, és olyan üzeneteik is vannak, melyekre a férfi gazdatársak nem is gondolnak. Tehát nő és férfi ezen a területen is jól kiegészítheti egymást.

– Európa számos országában létezik már az agrár-érdekképviseleten belül gazdasszony tagozat, így éppen itt volt az ideje nálunk is létrehozni – emelte ki a Magosz elnöke. – Ez egy új erőtér számunkra, ami a hatékonyságot is növeli majd. És az utánpótlás is biztosított, hiszen látom, több anyuka a kisgyermekével érkezett.

Csapóné Hernádi Noémi is magával hozta egyéves kislányát, Dianát.

– A férjemmel és szüleivel Kiscsákón gazdálkodunk, van egy kis kertészetünk, de főként szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozunk – mondta a gazdasszony tagozat frissen megválasztott elnöke. – A termelésben, a kutatásfejlesztésben és a közigazgatásban is dolgoztam, szereztem tapasztalatokat, remélem, ezeket hasznosítani tudom a közösségünk javára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!