Fejlesztési tervek

2022.09.02. 14:57

Az öntözési lehetőségeket beszélték át a gyulai gazdákkal

A termőföldek öntözésének fejlesztéséről tartottak megbeszélést a napokban a gyulai polgármesteri hivatalban. Dr. Görgényi Ernő polgármester gyulai gazdákat hívott meg a városházára, valamint a KÖVIZIG, a csatornamű-társulat és az agrárkamara vezetőit, képviselőit.

P. G.

Szabó János, a  Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) igazgatója tájékoztatást adott a közép- és hosszú távú tervekről. Szó volt a Sebes-Körös és Fekete-Körös közötti összekötő csatorna tervéről és az Arad-Csanádi öntözőrendszerrel kapcsolatos elképzelésekről, amely a Maros vizére épülne. 

A polgármester posztjában kiemelte, az alapprobléma az, hogy ha olyan pusztító aszály van, mint az idén, akkor a Fehér- és a Fekete-Körösben is olyan kevés a víz, hogy abból alig jut öntözésre. Az említett fejlesztési tervek célja ezért többletvizet juttatni a térségünkbe. Hozzátette, az öntözés akkor is fontos, ha nincs ilyen nagy aszály, mint az idén.

Fotó: Görgényi Ernő Facebook-oldal

Elhangzott, hogy ha egy gazda szeretné kialakítani az öntözés feltételeit, akkor a KÖVIZIG-gel kell felvennie a kapcsolatot. A jelenlévő gazdák között is volt, aki a közelmúltban fejlesztette földjei öntözési infrastruktúráját, elmondta, hogy ehhez milyen eljárásra volt szükség.

Mint a posztban olvasható, fontos a meglévő csatornák karbantartása is. A csatornáknak nem csak az öntözésben lehet szerepük, nagyon fontos funkciójuk a belvíz elvezetése a földekről. A csatornák tulajdoni viszonya vegyes. Vannak állami tulajdonú, önkormányzati tulajdonú és magántulajdonban állók.  Az agrárkamara képviselője vállalta, hogy a falugazdász-hálózat segítségével összegyűjti az információkat arról, hogy hol kell kitakarítani, rendbe hozni a csatornákat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!