Adózás

2022.09.23. 13:27

A katás változásokról tartottak előadást Békéscsabán

Számos könyvelő hallgatta meg Bogár Péter tanácsait a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében.

L. B.

Elsősorban könyvelőknek, könyvvizsgálóknak tartott előadást Bogár Péter okleves könyvvizsgáló, tanácsadó a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében a napokban Békéscsabán. A tájékoztatón számos fontos kérdés merült fel – ismertették a kamaránál. 

Sok egyéni vállalkozót érint a kisadózó vállalkozások tételes adója, vagyis a kata változása, nagy részüknek más adózási vagy vállalkozási formát kell választaniuk. Nem véletlen, hogy számos könyvelő hallgatta meg Bogár Péter tanácsait. A szakember kiemelte: fontos, hogy nem a régi kata megy tovább annak, aki választhatja azt, hanem új törvény jelent meg. 

Az előadáson az is felmerült, ha valaki az év első nyolc hónapjában végzett el egy munkát, de a teljesítésigazolás csak a napokban született meg, akkor kiadható-e még katás számla, annak ellenére, hogy az alany már nem katás adózó. Azt válaszolta: van olyan eset, amikor igenis kiállítható a számla.

Szó esett arról is, hogy az átalányadó vagy a vállalkozói személyi jövedelemadó éri-e meg jobban. Emellett beszélt több, az adózásban és számvitelben megjelent aktualitásról, mint a felszolgálási díj és a borravaló elszámolása, adózása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!