Zöld folyosó

2020.07.23. 15:45

Hajózhatóvá tennék az Élővíz-csatornát Békésben

Három város, egy hatalmas projekt és több milliárd forint – így foglalható össze az a Zöld folyosó program, amely az Élővíz-csatorna menti településeket, Gyulát, Békéscsabát és Békést érintené.

L. B.

Fotók: Lehoczky Péter

Fotó: LP6DMK2

Ebben az ügyben hívott össze a minap egyeztetést Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, és politikusok, szakemberek tanácskoztak, ötleteltek a lehetséges megvalósításról.

Herczeg Tamás elmondta, a beruházásnak három pillére lenne: egyrészt vízgazdálkodási, másrészt városrehabilitációs, harmadrészt turisztikai szempontú fejlesztésről van szó. A 38 kilométeres szakaszon rengeteg műtárgy található, szükséges lenne kotorni teljes hosszában az Élővíz-csatorna medrét, mivel arra évtizedek óta nem került sor, csak részben, illetve hajózhatóvá kellene tenni. Emellett megszépülhetnének a víz menti városrészek, bicikliutakat építhetnének.

Herczeg Tamás (balról a negyedik) kezdeményezésére politikusok, szakemberek egyeztettek a lehetséges beruházásról

– A beruházás elsősorban turisztikai célú lenne, hogy olyanná válhasson a közép-békési térség, amilyen egész Európában nagyon kevés van. Hajózni lehetne az erdőkkel, fákkal körülölelt Élővíz-csatornán, a három település belvárosában ki lehetne szállni, és az érdeklődőket rendkívüli élményekkel, különféle turisztikai attrakciókkal várnák – folytatta az országgyűlési képviselő, kiemelve, természetesen környezetvédelmi szempontokat is figyelembe kellene venni a fejlesztésnél.

Herczeg Tamás hozzátette, bízik abban, hogy a következő, 2021-től induló európai uniós pénzügyi ciklusban, esetleg a helyreállítási terv keretében életre hívott gazdaságélénkítő alapból el lehet nyerni pályázati forrásokat a beruházásra. Vannak különböző változatok, hogy miket foglalhatna magában a fejlesztés, és egyes számítások szerint akár több tízmilliárd forintot is kitehet, hiszen az Élővíz-csatornát közvetlen érintő elképzelések mellett számos ötlettel rendelkezik mindhárom város. Békéscsaba például a fürdő fejlesztésében is gondolkodik.

Fotók: Lehoczky Péter

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta: bizakodásra ad okot, hogy többen jónak ítélik a projektet, az elképzelést Gyula, Békéscsaba és Békés összekötésére, illetve mindhárom városvezető partner. Ugyanakkor most még csak az előkészítő munkálatok legelején járnak, egyelőre az ötletek mentén a tervek születnek. Azzal zárta: sok még a megválaszolatlan kérdés, a megoldásra váró feladat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!