Gazdaság

2011.02.06. 06:46

Kertkultúra Békés megyében

Bereczki Máté és Stark Adolf emlékkötetet adott ki a Békéscsabai Kulturális Központ és a Lencsési Kertbarát Kör. A megyéhez kötődő reformkori növénynemesítők a magyar gyümölcstermesztés megteremtői.

K. A.

— Milyen előtörténete van a megyében a gyümölcsnemesítésnek, kertkultúrának? — kérdeztük a kötet kapcsán dr. Erdész Ádám megyei levéltár igazgatót.
— Az itt folyó gyümölcsnemesítésről leghamarabb Tessedik Sámuel tesz említést, Kossuth Pesti Hírlapjában pedig már az 1800-as években hirdette kajszi oltványait Szemián Pál csabai tanító. A XIX. században megalakult a Békés Megyei Gazdasági Egylet, amely a mezőgazdaság egészét fogta át.

— Stark Adolf neve ismert, de mit kell tudni Bereczki Mátéról?
— A reformkor embere. Részt vett a szabadságharcban, majd 1849 után bujkált. Azt tartották róla, hogy ahol megfordult ott rendezett kerteket hagyott maga után. Mezőkovácsháza határában európai hírű gyümölcsöst létesítetett, szakkönyveket írt. Jókai róla mintázhatta A tengerszemű hölgy egyik alakját, Bagotay Mukit.

— A megjelent kötet a Lencsési Kertbarát Körben elhangzott előadásokat tartalmazza. Érdekesség vagy kortörténeti dokumentum?
— Az emlékezet igazságtalan, van akit megtalál van aki elsüllyed. A könyv erénye, hogy feleleveníti és bemutatja a nagy elődök munkásságát.
K. A.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!