Digitália

2023.02.21. 14:45

Álmodik a világűrről? Mától lehet jelentkezni a ballonos űrutazásra

A startup gázballonokkal és légmentesen záródó kabinokkal visz fel bárkit a sztratoszférába. Azt ígérik, az átlagembernek is elérhetővé fogják tenni az űrutazást.

Ivaja Keiszuke, az Iwaya Giken japán ûrfejlesztõ vállalat vezérigazgatója a cég kétüléses kabinjának tokiói bemutatóján

Forrás: MTI/AP

Fotó: Eugene Hoshiko

Az Iwaya Giken japán startup tegnap bejelentette, hogy kereskedelmi célú héliumballonos repüléseket indít az űrbe.

A cég elnöke, Keisuke Iwaya elmondta, hogy az utasoknak nem kell milliárdosoknak lenniük, és intenzív képzéseken sem szükséges részt venniük.

„Biztonságos, gazdaságos és kíméli az emberi szervezetet” – mondta Iwaya az újságíróknak. „Az ötlet lényege, hogy mindenkinek elérhetővé tegyük az űrturizmust. Demokratizáljuk az űrrepülést.”

Az észak-japán szapporói székhelyű Iwaya Giken cég 2012 óta dolgozik a projekten. Kifejlesztették a légmentesen záródó kétüléses kabint és héliumballont, amely akár 25 kilométeres magasságra képes felemelkedni, ahonnét jól látható a Föld görbéje. Bár az utasok nem tartózkodnak a világűrben – a ballon csak nagyjából a sztratoszféra közepéig megy fel – magasabban lesznek, mint ahol a sugárhajtású repülőgépek haladnak, és akadálytalan rálátásuk lesz a világűrre.

Ivaja Keiszuke, az Iwaya Giken japán űrfejlesztő vállalat vezérigazgatója (b) és Hanaszaka Takajuki, a JTB japán utazási iroda ügyvezető igazgatója a fejlesztő cég kétüléses kabinjának tokiói bemutatóján
Fotós: Eugene Hoshiko / Forrás: MTI/AP

A cég összeállt egy nagy japán utazási irodával, a JTB Corp.-val, amely bejelentette, hogy együttműködik a projekttel. Kezdetben egy repülés körülbelül 24 millió jenbe (7500 dollárba, azaz mintegy 64 millió forintba) kerül, de Iwaya azt állítja, hogy végül pár millió jenre kívánják csökkenteni az árat.

A nagy japán űripari vállalkozások lemaradtak az olyan amerikai vállalatoktól, mint a SpaceX, de Iwaya nem is velük akar versenyezni.

A SpaceX három gazdag üzletembert és űrhajós kísérőjüket áprilisban egyenként 55 millió dollárért vitt fel a Nemzetközi Űrállomásra – ez lett a cég első magánrepülése, miután két évig űrhajósokat szállított fel a NASA megbízásából.

Az Iwaya Giken fejlesztését újrahasznosítható hélium emeli fel, s a járatok biztonságosan a japán terület vagy légtér felett maradnak. Az első utazást az idei év végére tervezik.

Az ülések
Fotós: Eugene Hoshiko / Forrás: MTI/AP

A pilótát és egy utast szállító gömb Hokkaido-ból indul, két óra alatt 25 kilométer magasra emelkedik, és egy órát marad ott az egyórás leereszkedés előtt. A műanyag kabin 1,5 méter átmérőjű, és több nagy ablakából belátható az űr és az alatta elterülő Föld.

Tegnaptól augusztus végéig lehet jelentkezni az útra. Az első öt utas nevét októberben hozzák nyilvánosságra, s a járatok a tervek szerint hetente követik egymást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!